SZEMÉLYRE SZABOTT TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSADÁS KICSIT MÁSKÉPP

Egyél Rendesen!

Egyél Rendesen!

A négy legfontosabb kérdés a táplálkozásban: Mit? Mennyit? Hányszor? Mikor?

1. Rész: Milyen szénhidrátokat egyek, ha fogyni szeretnék?

2021. július 28. - Gulyás Szabó István

blog-salad-9760.jpg

/ Modell: Tóth Andrea Fotó: Én /

A négy legfontosabb kérdés a táplálkozásban:

Mit? Mennyit? Hányszor? Mikor?

 

Mit?

 

Bár nem gondolom, hogy létezik a világegyetemben olyan városi ember, aki valóban csak és kizárólag "tisztán" táplálkozna, a cél azért mégis az, hogy lehetőség szerint amikor csak teheted, a "valódi" élelmiszereket válaszd, vagyis azokat, amelyek vagy 1.) születtek, vagy 2.) megteremtek. - vagy 3.) az állatkák pakolták össze, pl.: méz - Ezek ugyanis nagy valószínűséggel magas tápanyagsűrűségű ételek, így a szervezeted is képes velük kezdeni valamit.

Csak, hogy érthetőbb legyek: az alma, a sárgarépa, a mandula vagy a csirkemell valódi élelmiszerek, míg például a Snickers, a Fornettis péksüti, a párizsi, sőt még a vegán műhús sem azok, mert ezek mire eljutottak a végső formájukhoz, több labort láttak, mint a koronavírus összes delta+ variánsa együttvéve.

Az utóbbi csoportba tartozik amúgy a magyar konyhában sokat használt étolaj és a margarin is, hiába írják rá, hogy "szívbarát"...

Persze azt se felejtsd el, hogy nem igazán okos dolog, ha mondjuk nagy mennyiségben fogyasztasz olyan cuccokat, amelyeket nem tolerál jól a szervezeted, azaz amiktől felfúvódsz, elálmosodsz, fájdalmaid vannak...stb., vagyis amelyekre valamilyen szinten allergiás vagy.

Ennek kiderítésére legjobb módszer - a orvos-laboratóriumi vizsgálatokon túl - az okos naplózás, vagyis ha eszel valamit, majd azt tapasztalod, hogy az a bizonyos élelmiszer negatívan hatott a szervezetedre vagy a közérzetedre, akkor azt feljegyzed, és a későbbiekben megpróbálod tudatosan elkerülni. (Számomra ilyen tiltólistások például a hüvelyesek, főleg a földimogyoró, a glutén-tartalmú kaják, és a tej.)

Tápanyagsűrűség

 

A fentebb említett tápanyagsűrűség azt jelenti, hogy egységnyi élelmiszerben mennyi valódi fehérje, szénhidrát, zsír, vitamin, illetve ásványi anyag van, és ez messze sem egyenlő a kalóriaértékkel, hiszen például egy amerikai fánk kalóriatartalma hiába magas, alig van benne valódi tápanyag, míg mondjuk egy brokkoli kalóriatartalma hiába alacsony, ha csordultig tele van minden földi jóval.

Ha jót akarsz magadnak, legyen a célod tehát lehetőleg a magas tápanyagsűrűségű ételek fogyasztása!

 A 10 legmagasabb tápanyagsűrűségű élelmiszer: 

  1. Hínár
  2. Máj (marhahús és csirke)
  3. Leveles zöldségek, például kelkáposzta, káposzta, spenót, vízitorma, pitypangzöld és rukkola
  4. Brokkoli, karfiol és más keresztesvirágú zöldségek, például káposzta vagy kelbimbó
  5. Egzotikus bogyók, például acai, goji és camu camu
  6. Piros, sárga, zöld és narancssárga paprika
  7. Sárgarépa és paszternák
  8. Fokhagyma
  9. Petrezselyem, koriander, bazsalikom és más gyógynövények
  10. Bogyók (áfonya, málna, szeder)

Szénhidrátok

 

Négy alapvetést mindenképpen tudnod kell ahhoz, hogy megértsd a szénhidrátok működését:

1. A szénhidrátok a szervezet elsődleges energiaforrásai.

2. A felesleges vagy nem felhasznált szénhidrátokat a szervezet zsír formájában raktározza el, azaz teszi el későbbre. Végső soron - ha nem szól közbe más genetikai-, hormonális-, vagy emésztőszervi probléma, akkor - ennek a folyamatnak az eredménye a hízás.

3. Ezekből következik, hogy ha nem szeretnél elhízni, a szénhidrátfogyasztásodat össze kell hangolnod a napi mozgásintenzitásoddal. Vagyis ha a nap folyamán történetesen csak minimálisan vagy aktív, - mint ahogyan a legtöbb ember - akkor a szénhidrátbevitelednek is minimálisnak kell maradnia.

4. A szervezet számára a szénhidrátokból nyerhető "cukor" könnyebben mozgósítható energiaforrás, mint a (test)zsír, azaz - kissé leegyszerűsítve az amúgy lényegesen bonyolultabb folyamatokat - amíg a szénhidrátraktárak (máj, izmok) tele vannak, addig a szervezetnek nem igazán áll érdekében, a könnyen elérhető energiaforrásokat (cukor), egy nehezebben elérhetőre (testzsír) cserélni. (Erről később egy másik posztban majd részletesebben írok.)

A fentiekből egyszerű józan paraszti ésszel is levezethető, hogy fogyásos életmódváltásban én alapvetően a "relative low carb" (relatív alacsony szénhidráttartalmú táplálkozás) valamilyen szintű rendszerében hiszek, mivel eddig az a koncepció majd minden kliensemnél bevált.

Értelemszerűen pedig éppen azon egyszerű okból vált be, mert mivel a klienseim nagy része nem volt tisztában a fenti négy ponttal, a napi mozgásintenzitásukhoz képest (relatíve) lényegesen több szénhidrátot fogyasztottak...

A teljesség igénye mellett viszont ehhez hozzá kell tennem, hogy azok az emberek, akikkel én dolgozom, csak és kizárólag olyan személyek, akik 1.) túlsúlyosak, és 2.) húsevők.

Ezt azért tartom fontosnak leszögezni, mert azok számára, akiknek éppen az a problémájuk, hogy 1.) nem tudnak hízni, vagy akik alapvetően 2.) növényi étrenden vannak, őszintén beismerem, hogy nem én vagyok a megfelelő forrás. Erős endomorfként ugyanis egészen egyszerűen elképzelni sem tudom, hogy milyen lehet nehezen-, vagy nem tudni hízni, húsevőként pedig egészen fura számomra az, hogy vannak olyan népek, akik nem esznek állati fehérjéket.

És ez nem azt jelenti, hogy rossznak gondolnám a vegetariánizmust, vagy a vegán életmódot, vagy a növényevő embereket, mert ez nem igaz. Mindössze arról van szó, hogy mivel engem nem foglalkoztat a téma különösebben, sem nem kutatok, sem nem gyűjtök tapasztalatokat benne, így nem is nagyon van mit továbbadnom.

Arról nem is beszélve, hogy a növényi alapú étrend éppen pont egy erősen a magas szénhidrátbevitelre támaszkodó táplálkozási koncepció, így az enyémmel pont ellentétes alapokon nyugszik.

Bár életemben kétszer is voltam kb. 6-6 hónapra vegetáriánus, jómagam nem lettem tőle sem vékonyabb, sem egészségesebb, és főleg nem lettem tőle boldogabb, hanem inkább sőt... Szerintem kb. egész végig úgy fel voltam fújódva, mint egy lufi, és minden bajom volt. Ettől függetlenül tele vagyok vegán ismerősökkel, sőt barátokkal is, és nem mellesleg kifejezetten szeretek néhány remek húsmentes kaját...

Na de akkor tovább haladva a low carb vonalon - és mivel ezt az egész blogot konkrétan azzal nyitottam, hogy minden ember annyira más, hogy nem létezik egyetlen mindenkire érvényes táplálkozási koncepció sem - amondó vagyok, hogy általában a szénhidrátok csökkentése fogyási céllal, szerintem abszolút megér egy próbát, és ha bejön, akkor érdemes lehetőleg végig azon az úton is maradni.

Glikémiás Index és Glikémiás Terhelés

 

Ebben pedig legnagyobb barátunk lehet a mindenféle jólismert makrotápanyag-táblázatok mellett az úgynevezett Glikémiás Index (GI), sőt a Glikémiás Terhelés (GL) figyelése is.

A Glikémiás Index (GI) azt fejezi ki %- ban, hogy a vizsgált szénhidrát milyen mértékű étkezés utáni vércukoremelő hatással rendelkezik, a szőlőcukor (glükóz) vércukoremelő hatásához képest, amely ebben a rendszerben a 100%.

De fontos még azt is megjegyezni, hogy különféle konyhatechnikai eljárásokkal minél jobban roncsoljuk egy élelmiszer rost-szerkezetét, azaz daraboljuk, aprítjuk, reszeljük, turmixoljuk...stb., attól annál magasabb lesz az élelmiszer glikémiás indexe.

Ezért hízlal kevésbé például az egész narancs, mint a facsart narancslé, hiszen míg az egész narancs esetében a szervezetnek több energiájába kerül annak feldolgozása, megemésztése, sőt még rostokat is nyer vele, a facsart narancslé olyan, mintha már kvázi előemésztett formában kerülne a szervezetbe, amelynek nem marad más dolga, mint felszívni a már eleve apróra darabolt elemeket.

A glikámiás index azonban még nem elég ahhoz, hogy pontosan meghatározzuk a bevitt szénhidrát vércukoremelő hatását, hiszen az még nem tartalmaz mennyiségi adatot, ezért van szükségünk a következő képletre, ami nem más, mint a... 

Glikémiás Terhelés (GL), amely mérőszám lényegesen konkrétabban adja meg az adatokat, hiszen a glikémiás terhelés = (glikémiás index/100) × (elfogyasztott szénhidrátmennyiség grammban kifejezve)... Na ez azért már elég bonyolult, és a cukorbetegeken kívül talán nem sokan állnak neki ezt minden alkalommal kiszámolgatni...

Mindenesetre nem árt tudni, hogy a magas glikámiás index-szel rendelkező élelmiszerek fogyasztása erős inzulintermeléssel jár, ami kevésbé hasznos abban az esetben ha az ember fogyni szeretne, lett légyen, hogy az inzulin alapvetően egy szállító-raktározó hormon. Így értelemszerűen "low carb" étrenden jobb inkább az alábbi táblázat alsó szakaszaiból kiválogatni a szénhidrátokat:

glikemias_index.png/ Glikémiás Index Táblázat - Forrás: CukorbetegKozpont.Hu /

Felszívódási sebesség

 

Az 50% IG értékkel bíró élelmiszerek általában lassan felszívódó szénhidrátoknak számítanak, mely adattal ismételten mindenki úgy játszogathat, ahogy az számára a legjobb.

lassuszenhidratok.jpg

/ Saját táblázatom. /

Mondok néhány érzékletes példát:

1. A gumicukor például nem számít éppen a diétában legtöbbször ajánlott élelmiszerek közé, ám mivel elképesztően gyors a felszívódási sebessége, boldog örömmel használják olyan nagy erőkifejtést igénylő sportok művelői, mint mondjuk az erőemelés vagy a súlyemelés, mivel számukra éppen az a lényeg, hogy hirtelen jussanak relatíve nagy szénhidrátmennyiséghez.

2. Egyszer dolgoztam egy ultra-maratonistával, aki elmesélte, hogy ő például rendszeresen frissít kólával, méghozzá ugyanazon okból, mint amiért az erőemelők gumicukroznak, vagyis hirtelen van szüksége nagy mennyiségű energiára, amire a gyorsan felszívódó kóla tökéletes.

3. Bár nem szénhidrát, de a testépítők edzés után például azért isznak gyorsan felszívódó tejsavófehérjét, mert minél hamarabb szeretnék megtámasztani az edzés hatására létrejött mikrosérülések "gyógyulását", amelyhez a szervezetnek fehérjére van szüksége. Lefekvés előtt viszont pont az ellenkező okokból fogyasztanak inkább casein-t, mivel akkor meg éppen az a cél, hogy a lassan felszívódó casein folyamatosan szolgáltasson tápanyagot az órákig tartó alvás, regeneráció szempontjából igen fontos időszakában.

A felszívódás sebessége amúgy különféle párosításokkal lassítható:

A szőlő például kifejezetten gyors szénhidrát, ám ha dióval és sajttal eszed - ahogy minden rendes francia - akkor az így hozzáadott zsírokkal, fehérjékkel, és rostokkal könnyedén lassítható annak felszívódási sebessége.

Ugyanígy a burgonya szintén relatíve gyors szénhidrátnak számít, ám a rakott krumpli már nem az, hiszen ott az ember tesz mellé kolbászt, tojást, és nyakon önti tejföllel, márpedig a fehérje és a zsír valóban rendesen képesek lelassítani a felszívódást...

rakottk.jpg

/ Rakott krumpli: Andi csinálta még Valenciában, spanyol alapanyagokból, mégis egész magyaros lett... / 

Összefoglalva tehát:

 

1. Lehetőség szerint inkább válaszd a nagy tápanyagsűrűségű, valódi élelmiszereket.

2. Ne egyél semmi olyasmit, amit a szervezeted nem tolerál jól.

3. Alapvetően 50% GI alatti értékkel rendelkező lassú felszívódású szénhidrátokat fogyassz, hiszen azok úgy szolgáltatnak számodra egyenletes energiaellátást, hogy közben nem emelik meg jelentősen a vércukorszintedet.

4. 50%-nál magasabb GI értékű szénhidrátokat csak akkor vigyél be, ha kifejezetten a hirtelen energiapótlás a célod, azaz mondjuk intenzív sporttevékenység közben, vagy -után. 

---

OLVASS TOVÁBB: A HORMON-, ILLETVE AZ EMÉSZTŐRENDSZER BETEGSÉGEI 

---

OLVASD EL A TÁJÉKOZTATÓM!

A hormon-, illetve az emésztőrendszer betegségei

Az értelmes életmódváltás lépcsőfokai 5.

blog2_img_1433.jpg

/ Modell: Tóth Andrea Fotó: Én - Andiról például kevesen tudják, hogy egy ideje hisztamin-intoleranciával és gyomorfekély-szerű tünetekkel küzd... /

A hormon-, illetve az emésztőrendszer betegségei

 

Az értelmes életmódváltás lépcsőfokai 5.

 

A modern emberek legtöbbje, majdnem biztos, hogy érintett az alábbi három betegség valamelyikében:

1. Inzulinrezisztencia

2. Áteresztő bél szindróma

3. Pajzsmirigy alulműködés

...

Mi sem bizonyítja jobban azt a tényt, hogy nem egyszerűen csak a bevitt-, és a ledolgozott kalóriák viszonya határozza meg a testsúlyt, mint például a pajzsmirigy működési rendellenességei, mely szervünk ha túlműködik, fogyunk, ha alul - mint például az én esetemben -, akkor pedig hízunk, még akkor is ha mi magunk konkrétan belerokkanunk a nagy életmódváltásunkba.

A pajzsmirigy működési zavarai mára szinte népbetegségnek számítanak, úgyhogy ha valaki azt tapasztalja, hogy tényleg mindent megtesz a fogyása érdekében, mégsem jár sikerrel, érdemes szakemberhez fordulnia, és kivizsgáltatnia például a pajzsmirigyét, de persze azért nem csak azt...

Ez még a genetikai testtípusokon is túlmutató probléma - amely testtípusokról amúgy már az ÁLOMALAK VS. REÁLIS CÉLOK című régebbi posztomban szóltam.

Ha nehezen megy a fogyás, vagy fura állapotokat tapasztalunk magunkon, fontos tudnunk, hogy mind a hormon-, mind pedig az emésztőrendszerünk több száz féle olyan betegséggel küzdhet, amelyek nagyban kihathatnak a testsúlyunktól kezdve, a bőrünkön keresztül, egészen a hangulatunkig szinte bármire, és amelyek gyógymódja lehet egyszerűen egy jól meghatározott diéta, de lehet akár valamilyen gyógyszeres kezelés is. És bizony ezek a dolgok annyira nem tartoznak a "játék" kategóriába, hogy megoldásukhoz rendes igazi szakorvosokra lehet szükség.

És persze, mint majdnem minden a táplálkozással kapcsolatban, ez a problémakör is annyira összetett, hogy ha például puffad a hasad, és te rákeresel a neten a "haspuffadás" címszóra, eskü alatt vallom neked, hogy találni fogsz legalább harmincféle lehetséges kiváltó okot, úgyhogy ez megint csak nem egy olyan kérdés, amelyre könnyedén lehet egyértelmű válaszokat adni.

Néha még a nagy laborok, nagy szakértői sem tudják pontosan meghatározni a bajok forrását, így a megoldásokat sem, ám ettől függetlenül mindenképpen érdemes megpróbálkozni a kereséssel. Ugyanis, ha szerencsés vagy és sikerül helyesen diagnosztizálni valamely betegségedet, csodás gyógyulásokban és hatalmas életminőségbeli változásokban lehet részed.

Csak hogy egy konkrét példát hozzak, a ma világelső teniszjátékos Novak Djokovic számára, a 2010-es Austral Open-ig kész szenvedés volt a sport. Állandó légszomj, fáradtság, gyomorfájdalmak, meg még mindenféle más problémák kínozták, mígnem a Jo-Wilfried Tsonga elleni elbukott meccse után egy bizonyos Dr. Igor Cetojevic nevű szakember ki nem derítette róla, hogy allergiás a gluténra, a tejre, és a finomított cukrokra, és szigorú diétát nem írt neki elő. Djokovic élete azóta jelentősen megváltozott. Már nem kell sorra lemondania a mérkőzéseket, már sem az edzés sem a játék nem szenvedés számára, a sikerei pedig magukért beszélnek...

Ha erről szívesen olvasnál bővebben, ajánlom az alább linkelt cikket indulónak:

NOVAK DJOKOVIC: A MECCS, AMELY MINDENT MEGVÁLTOZTATOTT / EUROSPORT

 

Ugyanúgy, mint az imént említett tenisz-sztár esetében, sok magyar honfitársunk szervezete szintén nem kezeli túl jól a glutént (a liszteket), és/vagy a laktózt (tejet - tejcukrot), sőt a gyümölcscukrokat (fruktóz) sem, ami még akkor is igaz, ha nem mindenki van ezzel tisztában.

De mint említettem a hormon-, illetve az emésztőrendszernek még annyi féle más betegségei lehetnek, hogy felsorolni is képtelenség, arról nem is beszélve, hogy ezen gyógyászati kérdéskörök nem is tartoznak a kompetenciáim közé, ugyanis jómagam nem vagyok dietetikus. Én itt mindössze arra próbálom felhívni a figyelmed, hogy a különféle súlyproblémák hátterében nem csak a szorgalom hiánya, a rosszminőségű mozgás, vagy a túl sok bevitt kalória állhat, hanem akár valamilyen betegség is... 

---

OLVASS TOVÁBB: NYÚJTÁS 1-2-3 

---

OLVASD EL A TÁJÉKOZTATÓM!

 

Nyújtás 1-2-3

blog_str3_7134.jpg

/ Modell: Tóth Andrea Fotó: Én /

Nyújtás 1-2-3

 

Mivel az előző posztom éppen a nyújtás szükségességéről is szól, és mert pont ma készültünk el egy új, három szintes, nyújtós videó-sorozattal, gondoltam, idepakolom őket, hogy szépen kapcsolódjon a téma, és könnyedén követhető legyen azoknak, akiket érdekel az ilyesmi...

Íme:

---

OLVASS TOVÁBB: NYÚJTÁS, GYÓGYTORNA, MEG A TÖBBI MÁS CSODÁK 

---

OLVASD EL A TÁJÉKOZTATÓM!

 

Nyújtás, gyógytorna, meg a többi más csodák

Az értelmes életmódváltás lépcsőfokai 4.

blog--6637.jpg

/ Modell: Tóth Andrea Fotó: Én /

 

Nyújtás, gyógytorna, meg a többi más csodák

 

Az értelmes életmódváltás lépcsőfokai 4.

 

Szerintem egy nagycsomót haladtunk már abban, hogy hogyan válts értelmesen életmódot, hiszen ennek a régi-új blogomnak eddig az összes posztja - szám szerint még csak 5 - valami fontosat mond, úgyhogy ha még nem tetted volna meg, a teljes kép miatt érdemes lehet visszagörgetned a blog elejére, és átolvasni mindent.

Ha pedig már megértetted, hogy a (1.) táplálkozás valójában mennyire összetett probléma is, hogy mennyire fontos, hogy rögtön az elején (2.) reális és hozzád illő célokat válassz magadnak. Sőt már arról is tudsz, hogy ez az "életmódváltás dolog" talán (3.) nem csak annyit jelent majd számodra, hogy kevesebbet eszel és többet mozogsz, továbbá felfogtad már azt is, hogy mindehhez (4.) nem árt rendben lenned fejben is, akkor akár lépegethetünk tovább, hogy szanaszétboncoljuk az egész problémakör többi fontos aspektusát.

Az edzésterhelés fokozatos növelése

 

És akkor most beszéljünk kicsit a mozgásról...

A lelkesedés meg a nagy elhatározások csodálatos dolgok, de tapasztalatból mondhatom, hogy megéri az elején még értelmesen visszafogni a lovakat, nehogy később baj legyen a hirtelen jött szorgalomból.

Láttam már népeket úgy életmódot váltani, hogy például 10 év irodában üldögélés után valaki azonnal nagy súlyt akart emelni, rögtön maratont futni, meg heti hétszer edzeni, mert annyira érezte magában a motivációt, majd három alkalom után hagyni az egészet a p....-ba, mert a túl gyors váltást nem bírta a gerince, a csípője, a térde, vagy konkrétan kijött a sérve neki...

Talán nem szükséges túlmagyaráznom, de nyilván semmilyen hirtelen változtatásnak nem igazán lehet jó vége, pont úgy, mintha valaki, aki amúgy kötött és merev kitalálná, hogy márpedig ő a következő pillanatban - szó szerint - ha törik, ha szakad, csak azért is lemegy spárgába.

A csontozat, az izomzat, az izületek, a tüdő, az erek, és természetesen a kardiovaszkuláris rendszer is sokkal hatékonyabban tud működni és fejlődni akkor, ha fokozatosan kapják a mindig csak kicsit nagyobb terhelést, úgyhogy fontos, hogy bármekkora is a lelkesedésed meg a hited, a pillanatnyi edzettségi - vagy edzetlenségi - szintedhez képest, az elején kezdj, és onnan lépegess lassan és okosan!

Törzserősítés és nyújtás

 

Két dologról viszont biztosan ne feledkezz meg közben, legyél bármilyen szinten is! Ez a két dolog pedig a (1.) törzs megerősítésére szolgáló gyakorlatok, és (2.) az edzés utáni nyújtás, mert mindkettő meghálálja magát, és nagyban hozzásegít majd ahhoz, hogy valóban hosszútávon foglalkozhass mozgással.

És amúgy tényleg. Nekem elhiheted, ha nincs erős törzsizomzatod, meg az edzéstípusodhoz szükséges mozgástartományod, akkor semmid sincs. Pont.

Csak úgy példának ideteszem az Andi két olyan videóját, amelyek jól mutatják, hogyan is néznek ki ezek a dolgok. Az első egy komplett haladóbb, de egészen rövidke törzsedzés, a második pedig egy tipik edzés utáni levezetés-nyújtás cucc:

Több nyújtós videó a következő posztban itt: NYÚJTÁS 1-2-3

Gyógytorna

 

Mindezeken az előbbieken túl, sok esetben azonban bizonyos állapotok-elváltozások már annyira előrehaladottak lehetnek, hogy azok mellett még akár a kezdő szintű szabadtestsúlyos edzések is lehetnek veszélyesek vagy kontraproduktívak. Gondolok itt sok olyan kifejezetten a mozgásszegény életmóddal vagy az ülőmunkával összefüggésbe hozható problémára, mint például a - sajnos sokak által ismert - lumbágó, isiász, vagy a szintén sokakat fenyegető porckorongsérv, de hosszan sorolhatnám még az olyan példákat, amelyek megléte mellett nem edzésekre, hanem leginkább "csak" speciális nyújtó-erősítő gyakorlatokra vagy gyógytornára van szükséged. Ezek vizsgálatára és kezelésére pedig nem a Youtube vagy a "szomszéd gyurós csávó" hivatott, hanem egy megfelelő szakember.

Tehát, ha úgy döntöttél, hogy életmódot váltasz, és nagyon mozognál is valamit, de már alapból vannak bizonyos fájdalmait, vagy konkrét kórtörténeted, erősen javaslom, hogy mielőtt nagy lendülettel beleindulnál a crossfit-ezésbe, vagy jelentkeznél egy Spartan Race-re, előbb konzultálj egy specialistával arról, hogy milyen gyakorlatokra van szükséged ahhoz, hogy egyáltalán képes legyél egyenesen állni, vagy például, hogy biztonságosan mozgathatsz-e nagyobb súlyt, mint egy literes ásványvíz...

Na hajrá!

---

OLVASS TOVÁBB: FOGYÁS VEZETETT HIPNÓZISBAN

---

OLVASD EL A TÁJÉKOZTATÓM!

Fogyás vezetett hipnózisban

Az értelmes életmódváltás lépcsőfokai 3.

o_nhipno_zis.jpg

Fogyás vezetett hipnózisban

 

Az értelmes életmódváltás lépcsőfokai 3.

 

Azt mondják, "olyan sokoldalú vagyok, hogy az már majdnem gömb", és ha visszatekintek az életemre, nem nagyon tudok ezzel ellentmondani, még akkor sem, ha belülről egészen máshogy látom a dolgokat, hiszen számomra mindig ugyanarról a kérdésről van szó, amit én mindössze csak különféle irányokból, különféle módokon próbálok megközelíteni.

Az emberi élet, a lélek útja, azon belül pedig a predesztináció már tizenéves korom óta foglalkoztat, és úgy tűnik, valószínűleg már nem is nagyon fogok tudni lejönni a témáról.

Még amolyan művész-koromban először eltáncoltam, aztán megírtam dalszövegekben, majd regényekben, színdarabokban, sőt filmekben is, de még mindig nem vagyok túl rajta.

Manapság leginkább a meditáció és a hipnózis segítségével vizsgálódom, és ha te sem vagy ellene az ilyesmiknek, akkor fogadd tőlem szeretettel ezt a csokrot, amely nagy segítségedre lehet az életmódváltásod lelki oldalának megerősítésében.

A videók sorrendjét úgy állítottam össze, hogy akkor is hatékonyan tudj haladni, ha még soha életedben nem próbálkoztál a meditációval vagy a hipnózissal.

1. Kezdjük a legegyszerűbbel, azaz ivás közben koncentrálj arra, amit meg szeretnél valósítani!:

2-3. Véleményem szerint az a legjobb, ha ezzel a két egyszerű alap légzőgyakorlattal folytatod a gyakorlást, amelyek segítenek majd a fókuszálásban, illetve a második kifejezetten hatásos például pánikrohamok esetén is.:

 4-5-6. Ha már megy a légzés, jöhet az elmélyülés gyakorlása:

7. Ha már megy a légzés és az elmélyülés, itt az ideje a konkrét problémákkal foglalkozni:

8. Az életed mindenféle más vetületein túl pedig végre koncentrálhatsz célzottan a fogyásra:

 ---

OLVASS TOVÁBB: AZ ÉRTELMES ÉLETMÓDVÁLTÁS LÉPCSŐFOKAI 2.

---

OLVASD EL A TÁJÉKOZTATÓM!

 

Az értelmes életmódváltás lépcsőfokai 2.

No meg egy kis ismerkedés

img_1481.jpg

/ Végre rendes tojás, rendes házi kolbász, rendes tv paprika, meg rendes paradicsom... /

 

Az értelmes életmódváltás lépcsőfokai 2.

 

No meg egy kis ismerkedés

 

Ha még nem olvastad volna az előző részt, akkor javaslom, hogy tedd meg, mielőtt tovább görgetnél:

 AZ ÉRTELMES ÉLETMÓDVÁLTÁS LÉPCSŐFOKAI 1.

Ha pedig már megvagy az olvasással, akkor ott folytatnám, hogy én például kalandos életem során már több országban is éltem...

1993-ban kezdődtek a - pusztán nyaralásnál hosszabb - utazásaim azzal, hogy ifjú táncosként egy ösztöndíjjal kikerültem Franciaországba. Először Angers-ban jártam suliba, majd onnan átszerződtem egy társulathoz Párizsba, ahol maradtam is kb. 2 évig.

Itt szerettem meg a jó borokat, a "büdös" sajtokat, a baguette-et, a croissant-t, a creme fraiche-t, de itt főztem először például gulyást is sokaknak, ami akkora sikert aratott, hogy egyszer még egy lakodalomhoz is felkértek szakácsnak.

A francia dolgaim után egészen sokáig ültem a sejhajomon itthon, mígnem aztán 2014-ben kiköltöztünk az USA-ba. Ez nekem amúgy régi vágyam volt, meg bakancslistás, meg "meg kellett lépnem!"-es, de végül csak jó nagy csalódás meg ráébredés lett az egészből, úgyhogy 2016 végén hirtelen elhatározásból átcuccoltunk Máltára.

Az USA-ban élésből táplálkozásilag leginkább a grillezés meg a BBQ csatlakozott a kajás tapasztalataimhoz, de mivel a Krispy Kreme fánkjain-, meg az oszló-foszló, rommá hormonozott csirkemelleken kívül semmi jelentőssel nem találkoztunk ott konyhaművészetileg, sokkal többről nem is nagyon tudok beszámolni.

Málta pedig, ... hát nem is tudom, mit mondjak. Szerintem-szerintünk Málta minden tekintetben egy katasztrófa, úgyhogy nem is bírtuk ott tovább hat hónapnál. Viszont ha mindenképpen mondanom kéne róla valami hasznosat, az talán az a két dolog lenne, hogy: (1.) Máltán dolgoztam először bárpultban, ahol végre megtanultam rendesen kávét főzni, meg tejhabot csinálni. (2.) Dolgoztam egy amolyan "egészséges helyen" is, ahol viszont megállás nélkül juice-oltunk, és ahonnan aztán le is nyúltam néhány király receptet, de amúgy ennyi.

Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy nem csak úgy ukkmukkfukk érdekel a sütés-főzés, hanem én még mielőtt hivatásos táncos lettem, két dolgot is tanultam különféle iskolákban: (1.) Repülést egy úgynevezett "honvéd kollégiumban", (2.) és a szakács szakmát egy szakmunkásképzőben, de akkor még egyiket sem fejeztem be. Viszont kicsivel azután, hogy hazajöttünk Máltáról, és úgy döntöttünk, hogy maradunk is Magyarországon, beíratkoztam egy szakács OKJ-s cuccra, és végül 2018 nyarán hivatalosan papíros szakács (is) lettem.

en_szakacs.JPG

/ Szakács vizsga igazi retro kajával: rántott hal, rizs, tartár. Amúgy még zöldségleves és szalagos fánk is szerepelt a kihúzott tételemben. /

Annak ellenére, hogy manapság kifejezetten menő dolog szakácsnak lenni, meg állítólag a lóvé se rossz, nem igazán tervezem, hogy beállok egy étterembe melózni, méghozzá egészen egyszerűen azért nem, mert az olyan mértékű napi kajás kísértés lenne számomra, aminek képtelen lennék ellenállni, és valószínűleg néhány hónap alatt "Budaira" híznám magam. Szóval még mindig jobban kultiválom a másik szakmáimat, vagyis az edzősködést és a táplálkozási tanácsadást - na meg a fotózást-videózást - mert ezek mellett nem kell kötelezően az egész napomat lényegében egy éléskamra kellős közepén töltenem. A magam részéről nagyon igaznak tartom azt a mondást, hogy "Azt eszel, amit látsz." aki pedig ezt nem hiszi, annak javaslom, próbáljon úgy "fogyózni", hogy közben kiteszi maga elé az íróasztalára a kedvenc csokoládéját, úgy hogy az folyamatosan a szeme előtt legyen. Sajnos vállaltan azok közé tartozom, akik számára az evés nem egyszerű szükséges napi kötelező, hanem komoly addikció, azaz valóban és szó szerint "súlyos" probléma...

img_2214.JPG

/ Együtt a Victory-ban /

Na de ott tartottam, hogy amikor hazatértünk Máltáról, először az volt a terv, hogy azonnal megyünk is tovább Malagára (Spanyolországba), de annyian bombáztak minket edzős munkákkal itthon, hogy végül beadtuk a derekunkat, és maradtunk.

2017 és 2019 között dolgoztunk az - akkor még - Gilda Max termeiben, a Life1-nél, egy kicsit a Victory Fitness-ben, az Oxygen-ben, a Fitness Factory-ban, majd az Andi - miután az imént említett Factory sajnálatos módon lehúzta a rolót - leginkább a Springday-ben, én pedig a Prima Wellness-ben - ami azóta már Primefit - találtam rá az ideális állapotra.

62541832_1215241108655130_6669865528133156864_n.jpg

52855227_10218676268280599_4661071708470378496_n.jpg

/ Prima Wellness-es "népem", egy Rock-buli (fent), meg egy Neon-party (lent) után, avagy a legnagyobb királyok... /

Az otthon töltött szokásos és bűvös két évünk után viszont az Andi úgy érezte, hogy kellőképpen kinyugiztuk magunkat, úgyhogy akár mehetnénk is tovább. Így lett az, hogy 2019 augusztusában megérkeztünk Valenciába, Spanyolországba, méghozzá azzal a szándékkal, hogy lecsekkoljuk, vajon akarunk-e ott megöregedni vagy sem.

img_8090.JPG   / Andival már Valenciában, Spanyolországban, lakásnézőben félúton, éppen a "Puente de las Flores" hídon. /

Végül aztán sok tekintetben különösen alakult ez a mi Spanyol időszakunk, részben a Koronavírus-, részben pedig amiatt, hogy itt határoztuk el igazán, hogy elsősorban az Andi dolgaira - úgy mint Instagram meg Youtube - fogunk maxon fókuszálni.

És bizony így is tettünk, vagyis az utóbbi két évben én - azon túl, hogy online dolgoztam, mint copywriter - szinte alig jöttem elő valamivel, miközben heti rendszerességel gyártottuk az ilyen és ehhez hasonló videókat:

 

És persze ugye nyilván minden szép is volt meg jó is, mert az tök igaz, hogy nyugaton tényleg kolbászból van a kerítés, ám mi egy napon mégis egymásra néztünk és azt mondtuk, hogy legyen inkább az, hogy költözzünk haza, mondjuk valahová a Balaton környékére, vegyünk nem is egy, hanem rögtön legalább két aprócska tacskót, csináljunk egy saját termet, és inkább öregedjünk meg ott, mert az otthon ott van, ahol lehet túrót, tejfölt, meg mákot is kapni. (Ezeket az egyszerű alapcuccokat ugyanis szinte sehol sem kapni nyugaton.) Aztán ha még valaha is akarunk valamit ettől az amúgy az ultra-liberalizmusba egyre inkább belegárgyuló nyugattól, akkor majd már csak annyira utazunk ki, amennyire az még nem számít költözésnek. És sokan nem értik, mert mi amúgy tényleg jól éreztük magunkat Valenciában, és tényleg szerettük is a helyet, és a pénzünk sem fogyott el, és nem üldözött el minket senki, mégis úgy éreztük, hogy jobb lesz nekünk otthon... 

Úgyhogy utoljára befaltunk még némi Paella Valenciana-t, Puntillas de Calamar-t, meg Arroz Negro-t, leöblítettük az egészet egy kancso Sangria-val, Tinto de Verano-val, meg Horchata-val, összepakoltuk a bőröndjeinket...

...most meg már itt ülünk Miskolcon a kertben, a szőlőlugas alatt, és olyan rántottát eszünk, amiben végre nem Chorizo Ibérico van, hanem rendes hazai házikolbász, mellé pedig nem piros Pimiento, hanem csodaszép sárga TV Paprika, és minden tök rendben is van így...

A lényeg

 

...mert az életmódváltás nem csak azt jelenti ám, hogy jobban odafigyelsz a kajádra, meg próbálsz kicsit többet is mozogni, hanem azt is, hogy rendbeteszel magad körül minden olyasmi dolgokat is, amelyek a háttérben megtorpedózhatják a boldogságodat. Addig ugyanis, amíg ezek a negatív tényezők az életed részei, simán elképzelhető, hogy a testsúlyod sem fog mozdulni semerre, bármennyire szeretnéd is. A testzsír másik feladata az energiaraktározás után ugyanis az, hogy megvédjen a külső behatásoktól, és itt bizony nem csak és kizárólag a fizikai hatásokra kell gondolni.

Vannak olyan esetek, ahol valaki tudat alatt például egy rossz párkapcsolat, szülői viszony, vagy egy mérgező munkahely ellen növeszt maga köré vastag zsírpárnákat, amit hiába próbál közben lediétázni magáról, szinte biztos, hogy kudarcot fog vallani, méghozzá egészen addig, amíg azokat az őt veszélyeztető, akár csak lelki stressz-faktorokat meg nem szünteti.

Mint ahogyan láttam már olyat is, hogy valaki lényegében bárminemű konkrét életmódbeli váltás nélkül, azért kezdett el fogyni, mert mondjuk szakított a párjával, végre elmondta az apjának, hogy mennyire rossz hatással van rá a viselkedése, vagy éppen mert befogadott maga mellé egy kiskutyát.

Kiegészítve tehát az első részt, amely szerint feltételezhetően már okosan meghatároztad a céljaidat, és a gyakorlat útjára léptél, nem árt megvizsgálnod azt is, hogy van-e az életedben bármi olyan feszültség-tényező, amelytől a siker érdekében valamilyen úton-módon meg kell szabadulnod...

---

OLVASS TOVÁBB: AZ ÉRTELMES ÉLETMÓDVÁLTÁS LÉPCSŐFOKAI 1.

---

OLVASD EL A TÁJÉKOZTATÓM!

 

Az értelmes életmódváltás lépcsőfokai 1.

 fkn5s-retouched-2029_web.jpg

/ Modell: Tóth Andrea Fotó: Én /

Az értelmes életmódváltás lépcsőfokai 1.

 

Tegyük fel, hogy történetesen az az ideális helyzet állt elő, hogy amikor elérted a "kritikus tömeget" és elhatároztad, hogy életmódot váltasz, és keresgélni kezdtél a neten, pont az én blogom legelső posztja, a VALÓJÁBAN SENKI SEM ÉRT A TÁPLÁLKOZÁSHOZ. SENKI keveredett eléd, amelyből megtudtad, hogy...

1. a testsúlykontroll elképesztően összetett probléma, ráadásul...

2. ha a táplálkozás hatásairól van szó, az emberek annyira különbözőek, hogy nem létezik semmilyen mindenki számára biztos megoldási formula.

Ettől talán kicsit megriadtál, hiszen eddig úgy tudtad, hogy elég csak napi ötször enned meg közben számolnod a kalóriákat, és a dolog már meg is van oldva, de azért nem adtad fel a keresést.

Mivel azzal is tisztában voltál, hogy mindenek előtt ki kell tűznöd magad elé egy célt, szorgalmasan elolvastad a következő posztomat is, ami az ÁLOMALAK VS. REÁLIS CÉLOK címet viseli, amiből pedig azt az infót szűrted le, hogy nagyon nem árt majd, ha olyan célt választasz magadnak, amely...

1. összhangban van a testtípusoddal,...

2. és annak a meghozható áldozatnak a mértékével, amelyre hajlandó vagy,...

3. plusz a mindennanapi rutinod mellett is kivitelezhető.

És akkor nincs is más dolgod, mint eddigi ismereteid alapján meghozni néhány reális kompromisszumot úgy, mint például:

- Elhatározod, hogy ugyan nem mondasz le a kedvenc habos cappuccinodról, viszont nem iszol majd belőle naponta hármat, csak egyet reggel.

- Az esti sorozatnézős borozásokat sem dobod mindenestül a kukába, mivel az az egyetlen normális alkalom kettesben a pároddal, a mennyiséget viszont a felére csökkented, sőt megfogadod azt is, hogy soha többé nem iszol este édes fehérbort, csak száraz vöröset.

- Mivel az egyedül edzés sosem érdekelt, ám alapvetően szereted az embereket, úgy határozol, hogy a jövő héttől kipróbálod azt a TRX-köredzést, amiről az a barátod vagy barátnőd már annyit mesélt, és ami hetente háromszor van, egy a munkahelyedhez közeli edzőteremben, méghozzá olyan időpontban, ami éppen megfelelő ahhoz, hogy még ne túl későn érj haza sorozatokat nézni.

Végezetül pedig okosan elfogadod azt a tényt, hogy ezekkel a változtatásokkal ugyan nem fogsz úgy kinézni, mint egy tökéletes testű bikinimodell, viszont minden bizonnyal formásabb, sőt remélhetőleg talán még boldogabb is leszel, mint most...

(Folyt. köv.)

---

OLVASS TOVÁBB: ÁLOMALAK VS. REÁLIS CÉLOK

---

OLVASD EL A TÁJÉKOZTATÓM!

 

Álomalak vs. reális célok

andi_sparga.jpg

"Mit kell tennem ahhoz, hogy úgy nézzek ki, mint te?" - Modell: Tóth Andrea Fotó: Én /

Álomalak vs. reális célok

 

Sokan egészen egyszerűen azért értékelik kudarcként a testkompozíciós próbálkozásaikat, mert eleve irreális célokat tűznek maguk elé. Teszik ezt mégpedig véleményem szerint legalább háromféle módon:

1. Olyan példát állítanak maguk elé, amely genetikailag szinte lehetetlen számukra

 

never_give_up.jpeg

/ Előtte - utána...:) / 

Sok olyan emberrel találkoztam már, akik azért voltak borzasztóan csalódottak, mert nem úgy néztek ki, mint a példaképeik, csak éppen azt felejtették el, hogy valószínűleg sohasem létezett számukra olyan kivitelezési útvonal, amelyen keresztül elképzeléseiket realizálhatták volna.

Természetesen a fenti "fekete-fehér" kép csak egy vicces illusztráció, de azért mégsem áll teljesen messze az extrém valóságtól. Sokan vannak ugyanis olyanok, akik megpróbálnak nem tudomást venni például saját genetikailag jól meghatározható testtípusukról, még annak tudatában sem, hogy a testtípust még a legnagyobb erőfeszítések árán sem lehet megváltoztani.

testtipusokuj.jpg 

Alapvetően háromféle testtípust különböztethetünk meg:

1. EKTOMORF = Vékony testalkat, amire az alacsony testzsírszázalék és a gyors anyagcsere jellemző. Ez a testtípus nehezen izmosodik, viszont nehezen is hízik.

2. MEZOMORF = Általában minden tekintetben "ideális" módon működő testalkat, amely ugyanolyan könnyen képes izomosodni, mint fogyni. Jellemzően széles vállú, keskeny csípőjű, férfias típus, amely hormonálisan is jól szerepel, így nyugodtan mondhatjuk minden mezomorfra, hogy "szerencsés alkat".

3. ENDOMORF = Ez a forma egy konkrét átok - ezt tapasztalatból mondhatom - hiszen eleve vastag, széles csípőjű (inkább nőies), lassú anyagcserével bíró, könnyen zsírosodó alkat. Magam is ezzel a formával szenvedek születésem óta, mint ahogyan valószínűleg Te is, hiszen ilyen jellegű posztokat leginkább csakis az ENDOMORF-ok olvasnak. A többiek számára ugyanis "a testsúly", mint probléma, nem is létezik... 

Érdekes, hogy fiatal táncosként - merthogy valaha az voltam - minden erőmmel John Travolta-ra szerettem volna hasonlítani, és bizonyos szempontból ez sikerült is:

en_travolta.jpg/ FENT: Én ifjú aktív táncos koromban, majd évekkel utána, LENT: Travolta, mint ifjú táncos, és szintén évekkel később = Tipikus ENDOMORF sors... / 

De tipikus hollywodi ENDOMORF példának felhozhatnám még mondjuk Val Kilmer-t, Alec Baldwin-t, vagy Brendan Fraser-t is, akik valaha mind szépek és vékonyak voltak, de később szinte felismerhetetlenre hízták magukat. Ilyen elképesztő változásokra például egy EKTOMORF vagy egy MEZOMORF lényegében genetikai adottságaiból kifolyólag egészen egyszerűen képtelen bármennyit zabál is, ami már eleve egyenlőtlenné teszi az ideális formáért zajló harcot...

Még annak ellenére is, hogy ezek a testtípusok legtöbbször keveredve jelennek meg, a különböző hormonális alapbeállításokkal rendelkező embereknek halvány fogalmuk sincs egymás problémáiról.

ENDOMORF-ként számomra például ugyanúgy felfoghatatlan, amikor egy EKTOMORF azzal keres meg, hogy teljes erőből szeretne hízni, de akármennyit is eszik, nem tud, és hogy segítsek, mint ahogyan egy tipikus EKTOMORF meg azt nem érti, hogy lehet annyira elhízni, hogy az embert még a barátai sem ismerik meg. Ennek ellenére viszont még mindig előszeretettel és nagy magabiztossággal osztogatnak tanácsokat egymásnak. Alap EKTOMORF-MEZOMORF komment például az, amikor valamelyikük az "energiaegyensúllyal" jön, meg azzal, hogy vékonynak maradni tök egyszerű, hiszen csak annyi, hogy az ember nem zabál össze mindent. Csak ugye az a probléma, hogy ha bármelyik típus grammra ugyanazt enné, mint a másik kettő, akkor is más, és más formák születnének a folyamat végére.

A mi ENDOMORF hízásunkról nyilván sokan azt feltételezik, hogy azért vagyunk korral egyre brutálisabban nagyobbak, mert valamiért elkezdünk egyre többet zabálni, pedig ennek éppen az ellenkezője igaz. A legtöbb ENDOMORF valójában semmit sem változtat az életmódján az évek alatt, vagy ha igen, akkor inkább a másik irányban, azaz inkább egyre kevesebbet eszik, a zsírosodásra utasító genetikai programja ettől még egyre hatékonyabban működik. Arról nem is beszélve, hogy mi ENDOMORF-ok korral egyre több sikertelen-, vagy félig sikerült fogyókúrán vagyunk túl, mely időszakok mind nagyban lassítják a már eleve amúgy is lassú anyagcserénket.

A különbségeket tovább gondolva, hiába tanácsolnám én egy EKTOMORF-nak azt, hogy például böjtöljön 72 órát csak vízen, valószínűleg 4 óra múlva már hívna is, hogy ha nem eszik meg azonnal egy fél disznót tutkó, hogy éhen fog halni, én viszont simán tudok akár 96 órát is böjtölni úgy, hogy kvázi egy pillanatig sem érzem magam valóban éhesnek. Egy EKTOMORF anyagcseresebességével tök normális dolog is a napi ötszöri-hatszori étkezés, de ha egy ENDOMORF naponta ötször eszik, nagy biztonsággal mernék akár még fogadni is arra, hogy ő bizony el fog hízni.

Mindezek pedig megkerülhetetlen különbségek, még akkor is, ha nyilván lehetnek kivételek...

Hosszasan írhatnék még erről, de talán a lényeget már elmondtam, ami mindössze annyi, hogy ha sikert szeretnél elérni, olyan célt válassz magadnak, amely számodra egyáltalán testalkatodból adódóan lehetséges! Mert ha nem így teszel, a kudarc borítékolható számodra.

2. Sokkal nagyobbak az elvárásaik, lényegesen kevesebb energiabefektetés mellett

 

Egy másik abszolút tipikus probléma az, amikor valaki elérendő célnak például azt tűzi ki maga elé, hogy ő bizony mostantól élete minden egyes napján úgy fog kinézni, mint egy a végletekig kiéheztetett, leszárított fitnesz-versenyző a szezonja közepén a színpadon. Mindezt pedig lehetőség szerint max. heti két zumba-órával, viszont négy csaló-kajás nappal, mert egyrészt többre nincs idő, másrészt meg ami jár, az jár...

andi_izom-6614.jpg

/ Modell: Tóth Andrea Fotó: Én /

A Csajom - Tóth Andrea, akivel már több, mint 11 éve élünk és dolgozunk együtt, és akinek a fotóit érthető okokból legtöbbször használni fogom, leginkább nyilván azért, mert én magam készítettem azokat, és akinek a Youtube oldalát majd mindig ajánlani-, vagy linkelni fogom - sokszor megkapja a kérdést a klienseitől, hogy...

"Mit kell tennem ahhoz, hogy úgy nézzek ki, mint te?"

..., és akkor ő általában el is mondja. Csak az a baj, hogy az ő története például ott indul, hogy 4 éves korában elkezdett balettozni, amit aztán hivatásos szinten űzött még vagy 20 éven keresztül, majd úgy érezte, hogy a napi 8-12 órányi mozgás még mindig kevés lesz számára, úgyhogy elkezdett súlyokat emelgetni, meg edzősködni.

Ja, és természetesen a fitnesz lett mostanra a munkája, és így azzal is telnek a napjai. Azaz, ha valaki úgy szeretne kinézni mint ő, akkor nem is kell semmi mást tennie, mint végigcsinálni ugyanazt, mint amit ő...

Gondolom, ezt a témát is körbejárhatnám még vagy ezer irányból, de valószínűleg fölösleges. Amit viszont mindenképpen szeretnék, ha megértenél, az az a fizikai tényszerűség, hogy minél szálkásabb, minél formásabb egy test, valószínűleg annál nagyobb munka is van mögötte, és ha te is szeretnél ugyanolyan szálkás és formás lenni, akkor két választási lehetőséged van: (1.) Vagy beleteszed ugyanazt a melót, mint amit a választott példaképed is belepakolt, vagy (2.) elfogadod, hogy energiabefektetés nélkül soha a büdös életbe nem lesz olyan alakod, és pont.

Reálisan látni a lehetőségeidet viszont messze sem kudarc, hanem egyszerűen csak a normális emberi értelem jele. 

3. Olyan alakra vágynak, amely a napi rutinjukkal összeegyeztethetelen, vagy amely amellett gyakorlatilag kivitelezhetetlen.

 

A harmadik pont kapcsolódik-, vagy némileg hasonlatos az előzőhöz és valójában nem kell hozzá több, mint egy kis józan ész, hogy egy ember belássa és elfogadja azt, hogy az életmódja mellett nem biztos, hogy lehetősége lesz elérni a vágyott formát.

Persze az Andi kliensei között is vannak - nem is kevesen - olyanok, akik annyira komolyan vették a 2-est pont feltételeit, hogy az edzőjük hatására feladták a régi életüket, felmondtak a munkahelyükön, és elkezdtek csak és kizárólag az edzésre koncentrálni. De nyilvánvalóan ezt nem mindenki engedheti meg magának.

Mint ahogyan az sem lehetetlen, hogy valaki 3 gyerek meg egy 8-tól, 5-ig munkahely mellett, rossz anyagi körülmények között is képes időt szakítani az edzésekre meg odafigyelni a kajájára. De ez ugye megintcsak annak a tipikus esete, amikor valaki maximálisan beleteszi a dolgoba a melót.

Alapvetően azonban a legtöbb ember nem képes ilyen erő feletti áldozatra, vagy ekkora energiabefektetésre, ami ismét csak nem kudarc, hanem egyszerű realitás.

Az sem kis feladat ám, amikor egy olyan celebfeleség néz ki remekül, akinek semmi más dolga sincs, mint a külsejével foglalkozni, viszont ugyanazt az eredményt kihozni családdal, gyerekekkel, meg duplaműszakkal előfordulhat, hogy konkrét lehetetlen, és nincs ezzel semmi baj.

Az élet sosem volt igazságos. Ettől viszont az ember fia még lehet boldog és elégedett, mint ahogyan a csillogóan szép celebfeleség is lehet az összes lehetőségei ellenére is örök elégedetlen meg depressziós.

Ezzel a poszttal mindössze csak arra szerettem volna felhívni a figyelmed, hogy ha nem akarod tönkrevágni magad lelkileg, jobban teszed, ha összehangolod a céljaidat a lehetőségeiddel...

Hajrá!

---

OLVASS TOVÁBB: VALÓJÁBAN SENKI SEM ÉRT A TÁPLÁLKOZÁSHOZ. SENKI

---

OLVASD EL A TÁJÉKOZTATÓM!

Valójában senki sem ért a táplálkozáshoz. Senki.

Visszatértem...

andika-napoz-3067_web.jpg

/ Modell: Tóth Andrea Fotó: Én /

Egyél rendesen! blog

 

 

Éveken keresztül írtam egy EGYÉL RENDESEN! című blogot, relatíve sok olvasóval, sőt írtam a témáról egy szintén EGYÉL RENDESEN! (iBooks ⎮ GoogleBooks) című e-könyvet is, mindezek mellett pedig rengeteg emberrel foglalkoztam online táplálkozási tanácsadás formájában, méghozzá kifejezetten sikeresen. Aztán jött a Koronavírus amitől annyira megriadtam az elején, hogy elvesztettem minden motivációmat, hiszen azt gondoltam, hogy itt a világvége, és ezer meg ezer más sokkal fontosabb dolgok lettek az életben a fogyásnál, úgyhogy töröltem a blogot és nem igazán vállaltam többé fogyós klienseket sem...

Azóta eltelt másfél év, mialatt túl sok volt a karantén és a generált pandémiás pánikkal járó stressz, az ellenoldalon viszont túl kevés volt a visszafogottság meg az edzés.

Egy hatalmas fitnesz-komplexum mellett lakom, mégsem voltam a teremben már több, mint egy éve, mert az itteni elmebeteg szabályok szerint beltéren is csak maszkban lehet edzeni, amiről részemről szó sem lehet, úgyhogy inkább, hogy a Follow the Flow-t idézzem, "Maradok távol".

Az elmúlt Korona-időszak sajnos súlyos nyomott hagyott rajtam, amivel most nekem is újra ugyanúgy meg kell küzdenem, mint egykori klienseimnek, mostanra pedig hála a magasságosnak, sikerült összekaparnom annyi motivációt, hogy akár vissza is térhessek a "normális életembe", amelynek a mozgás, az egészséges emberi táplálkozás, és persze mások segítése az alapjai.

Ennyit erről...

Valójában senki sem ért a táplálkozáshoz. Senki.

 

Az emberi táplálkozás, a testsúly, a testsúlykontroll annyira összetett és annyira szerteágazó probléma, hogy az a nagy helyzet, hogy ezeknek még a legnagyobb tudású szakértői is pusztán csak a felszínt kapargatják.

Mind tapasztaltuk már, hogy a tudományos publikációk sorra egymásnak szögesen ellentmondó eredményeket mutatnak, és mivel a táplálkozás óriási üzlet is, így a mindenféle ellenérdekelt lobbierők, ellentétes szakvéleménye sem éppen segíti a közembert abban, hogy megértse a dolgokat. A táplálkozástudomány - pontosan ugyanúgy, mint ahogyan azt a Covid-dal kapcsolatban is láthattuk - inkább, szinte már vallási jellegű hitrendszerekre épít, mint a valós eredményekre, amire remek példa mondjuk a vegán-húsevő vita, aminek nyilvánvalóan semmi értelme, hiszen ugyanúgy lehet növényi alapú étrenden egészségesen létezni, mint húsfogyasztással.

A címben megjelentetett merész kijelentést részemről amúgy három olyan információra alapozom, amelyek nagyban megváltoztatták a témához való hozzáállásomat.

1.

Az első Prof. Eran Segall 2015-ös "Personalized Nutrition by Prediction of Glycemic Responses" kutatása, melyet amúgy a linkre kattintva elérsz, és melynek röviden az volt a lényege, hogy valóban személyre szabottan vizsgálták 800 résztvevő glikémiás válaszát a bevitt tápanyagokra, amelyből az derült ki, hogy mi mind annyira máshogyan reagálunk az élelmiszerekre, hogy van, aki számára például a fagylalt jobb fogyókúrás opció, mint a barna rizs.

A tanulmány amúgy azt a kérdést teszi fel, hogy Létezik-e minden ember számára általánosan meghatározható legjobb táplálkozási koncepció, és egyértelműen azt a választ kapja, hogy: Nem, nem létezik semmi ilyesmi.

Éppen ezért értelemszerűen minden olyan általános érvényűnek "hazudott" országos ajánlás - mint amilyen például a mi Okostányérunk - hamis, félrevezető, sőt sok esetben kifejezetten káros is, mert tévesen azt sugallja, mintha az ajánlás utasításait betartva mindenki egyformán egészséges lehet vagy maradhat.

Akit érdekel, és ért "tudományul", javaslom a fenti linken elérhető pdf tanulmányozását az alábbi angol nyelvű videóval egyetemben:

 2.

A második nagy szemnyitogató forrásom az a vita, amelyet éppen a 2020-as Amerikai Táplálkozási Ajánlás kiadása előzött meg. Azóta, amióta ezt a vitát figyelemmel kísértem, én a magam részéről többé már nem vitatkozom senkivel táplálkozásról, ugyanis nem látom semmilyen gyakorlati értelmét. Véleményem szerint bárki, aki azt képzeli magáról, hogy az ő birtokában van "a nagy egyetlen igaz tudás" egyszerűen túl egoista és ostoba ahhoz, hogy belássa ennek az ellenkezőjét. És valóban azt gondolom, hogy lehet ugyan vitatkozni a nem létező egyetlen helyes emberi táplálkozásról, csak fölösleges. Sok nagytudású szakértő megpróbálkozott már vele, méghozzá úgy, hogy kijelentéseit rendre "úgynevezett" tudományos eredményekkel is megtámogatta, mégsem ment vele semmire. Ismét csak a Koronavírust tudom felhozni példának, amelynek köszönhetően mostanra a "szakértők", mint olyanok hitele úgy veszett el, mint Lassie a cuki skót juhász.

Ezt megértendő érdemes belepillantani az alábbi szintén angol nyelvű videóba:

3.

A harmadik sarokpontom az emberi táplálkozással, testsúllyal, testsúlykontrollal kapcsolatban az angol kormány által 2007-ben kiadott Obesity System Map, amely szintén teljes terjedelmében elérhető a linkre kattintva. Ennek az irkafirkának mindössze annyi a lényege, hogy több tudományterület 300 szakértője ült össze és megpróbálták mindenre kiterjedően felrajzolni, hogy milyen hatásokon keresztül lesz valakinek éppen olyan a teste, amilyen.

Szerintem - ha hiszünk a szakértőknek, ha nem - ez egy elég beszédes halmaz, ugyanis a képen nem egyszerűen csak a sokunk által ismert "energiaegyensúlyos" mérleg látható, amely mindössze azt mutatja, hogy mennyi kalória megy be, meg mennyi jön ki, hanem az egy ennél lényegesen komplikáltabb, kuszább viszonyrendszert vázol fel, ami valószínűleg még mindig nem fedi teljesen a valóságot...

obesitymap.png

Ha ráközelítünk a jobb alsó sarokban található színmagyarázatra, akkor talán jobban megértjük, hogy miről is van szó:

obesity.png

Azaz simán elképzelhető, hogy valaki például remek edző és mondjuk tök jó étrendeket is ír, de valószínűleg fogalma sincs az emberi tudat működéséről, vagy az is, hogy valaki mondjuk a hormonrendszer szakértője, és annak alapján képes különféle következtetéseket levonni, ám ő valószínűleg azzal nincs tisztában, hogy a jól fókuszált pontos gyakorlatvégrehajtás hogyan járul hozzá a tónusosabb forma kialakításához.

Értelmezve kicsit ezen poszt harsány címét, véleményem szerint aki azt állítja magáról, hogy ő bizony tudja a frankót az emberi táplálkozás meg a testsúlykontroll problémakörében, az azt is állítja, hogy ő minden fenti területek szakértője is, és akkor le a kalappal előtte, mert akkor ő tényleg tud akár legalább 300 tudós is lenni egyszerre. De jó neki!

Az, hogy ki, mit, mennyit, hányszor eszik, mindezek hogyan hatnak a testkompozíciójára, hogy mennyit mozog vagy mennyit nem mozog, és hogy milyen motivációk alapján hozza ezeket a döntéseket, egy valóban rendkívül összetett kérdés, ezért zárásul azt javaslom, ha elszánod magad az életmódváltásra, próbálj a kellő komplexitással gondolni a feladatra, ugyanis sajnos nem lesz elég egyszerűen bekapni egy tablettát, vagy elmenni egyszer kocogni, vagy kérni egy heti étrendet és megpróbálni betartani azt, mert a kudarc szinte garantált. Egy "másik test" teljesen más hozzáállást más világlátást, új szokásokat, új napi rutint igényel, úgyhogy ha belekezdesz, adj bele mindent, és akkor talán menni fog.

Ígérem, ezzel a bloggal részemről mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy számodra ez az átváltozás a lehető legkönnyebb legyen...

Hajrá!

---

OLVASD EL A TÁJÉKOZTATÓM!

süti beállítások módosítása