SZEMÉLYRE SZABOTT TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSADÁS KICSIT MÁSKÉPP

Egyél Rendesen!

Egyél Rendesen!

Álomalak vs. reális célok

2021. június 21. - Gulyás Szabó István

andi_sparga.jpg

"Mit kell tennem ahhoz, hogy úgy nézzek ki, mint te?" - Modell: Tóth Andrea Fotó: Én /

Álomalak vs. reális célok

 

Sokan egészen egyszerűen azért értékelik kudarcként a testkompozíciós próbálkozásaikat, mert eleve irreális célokat tűznek maguk elé. Teszik ezt mégpedig véleményem szerint legalább háromféle módon:

1. Olyan példát állítanak maguk elé, amely genetikailag szinte lehetetlen számukra

 

never_give_up.jpeg

/ Előtte - utána...:) / 

Sok olyan emberrel találkoztam már, akik azért voltak borzasztóan csalódottak, mert nem úgy néztek ki, mint a példaképeik, csak éppen azt felejtették el, hogy valószínűleg sohasem létezett számukra olyan kivitelezési útvonal, amelyen keresztül elképzeléseiket realizálhatták volna.

Természetesen a fenti "fekete-fehér" kép csak egy vicces illusztráció, de azért mégsem áll teljesen messze az extrém valóságtól. Sokan vannak ugyanis olyanok, akik megpróbálnak nem tudomást venni például saját genetikailag jól meghatározható testtípusukról, még annak tudatában sem, hogy a testtípust még a legnagyobb erőfeszítések árán sem lehet megváltoztani.

testtipusokuj.jpg 

Alapvetően háromféle testtípust különböztethetünk meg:

1. EKTOMORF = Vékony testalkat, amire az alacsony testzsírszázalék és a gyors anyagcsere jellemző. Ez a testtípus nehezen izmosodik, viszont nehezen is hízik.

2. MEZOMORF = Általában minden tekintetben "ideális" módon működő testalkat, amely ugyanolyan könnyen képes izomosodni, mint fogyni. Jellemzően széles vállú, keskeny csípőjű, férfias típus, amely hormonálisan is jól szerepel, így nyugodtan mondhatjuk minden mezomorfra, hogy "szerencsés alkat".

3. ENDOMORF = Ez a forma egy konkrét átok - ezt tapasztalatból mondhatom - hiszen eleve vastag, széles csípőjű (inkább nőies), lassú anyagcserével bíró, könnyen zsírosodó alkat. Magam is ezzel a formával szenvedek születésem óta, mint ahogyan valószínűleg Te is, hiszen ilyen jellegű posztokat leginkább csakis az ENDOMORF-ok olvasnak. A többiek számára ugyanis "a testsúly", mint probléma, nem is létezik... 

Érdekes, hogy fiatal táncosként - merthogy valaha az voltam - minden erőmmel John Travolta-ra szerettem volna hasonlítani, és bizonyos szempontból ez sikerült is:

en_travolta.jpg/ FENT: Én ifjú aktív táncos koromban, majd évekkel utána, LENT: Travolta, mint ifjú táncos, és szintén évekkel később = Tipikus ENDOMORF sors... / 

De tipikus hollywodi ENDOMORF példának felhozhatnám még mondjuk Val Kilmer-t, Alec Baldwin-t, vagy Brendan Fraser-t is, akik valaha mind szépek és vékonyak voltak, de később szinte felismerhetetlenre hízták magukat. Ilyen elképesztő változásokra például egy EKTOMORF vagy egy MEZOMORF lényegében genetikai adottságaiból kifolyólag egészen egyszerűen képtelen bármennyit zabál is, ami már eleve egyenlőtlenné teszi az ideális formáért zajló harcot...

Még annak ellenére is, hogy ezek a testtípusok legtöbbször keveredve jelennek meg, a különböző hormonális alapbeállításokkal rendelkező embereknek halvány fogalmuk sincs egymás problémáiról.

ENDOMORF-ként számomra például ugyanúgy felfoghatatlan, amikor egy EKTOMORF azzal keres meg, hogy teljes erőből szeretne hízni, de akármennyit is eszik, nem tud, és hogy segítsek, mint ahogyan egy tipikus EKTOMORF meg azt nem érti, hogy lehet annyira elhízni, hogy az embert még a barátai sem ismerik meg. Ennek ellenére viszont még mindig előszeretettel és nagy magabiztossággal osztogatnak tanácsokat egymásnak. Alap EKTOMORF-MEZOMORF komment például az, amikor valamelyikük az "energiaegyensúllyal" jön, meg azzal, hogy vékonynak maradni tök egyszerű, hiszen csak annyi, hogy az ember nem zabál össze mindent. Csak ugye az a probléma, hogy ha bármelyik típus grammra ugyanazt enné, mint a másik kettő, akkor is más, és más formák születnének a folyamat végére.

A mi ENDOMORF hízásunkról nyilván sokan azt feltételezik, hogy azért vagyunk korral egyre brutálisabban nagyobbak, mert valamiért elkezdünk egyre többet zabálni, pedig ennek éppen az ellenkezője igaz. A legtöbb ENDOMORF valójában semmit sem változtat az életmódján az évek alatt, vagy ha igen, akkor inkább a másik irányban, azaz inkább egyre kevesebbet eszik, a zsírosodásra utasító genetikai programja ettől még egyre hatékonyabban működik. Arról nem is beszélve, hogy mi ENDOMORF-ok korral egyre több sikertelen-, vagy félig sikerült fogyókúrán vagyunk túl, mely időszakok mind nagyban lassítják a már eleve amúgy is lassú anyagcserénket.

A különbségeket tovább gondolva, hiába tanácsolnám én egy EKTOMORF-nak azt, hogy például böjtöljön 72 órát csak vízen, valószínűleg 4 óra múlva már hívna is, hogy ha nem eszik meg azonnal egy fél disznót tutkó, hogy éhen fog halni, én viszont simán tudok akár 96 órát is böjtölni úgy, hogy kvázi egy pillanatig sem érzem magam valóban éhesnek. Egy EKTOMORF anyagcseresebességével tök normális dolog is a napi ötszöri-hatszori étkezés, de ha egy ENDOMORF naponta ötször eszik, nagy biztonsággal mernék akár még fogadni is arra, hogy ő bizony el fog hízni.

Mindezek pedig megkerülhetetlen különbségek, még akkor is, ha nyilván lehetnek kivételek...

Hosszasan írhatnék még erről, de talán a lényeget már elmondtam, ami mindössze annyi, hogy ha sikert szeretnél elérni, olyan célt válassz magadnak, amely számodra egyáltalán testalkatodból adódóan lehetséges! Mert ha nem így teszel, a kudarc borítékolható számodra.

2. Sokkal nagyobbak az elvárásaik, lényegesen kevesebb energiabefektetés mellett

 

Egy másik abszolút tipikus probléma az, amikor valaki elérendő célnak például azt tűzi ki maga elé, hogy ő bizony mostantól élete minden egyes napján úgy fog kinézni, mint egy a végletekig kiéheztetett, leszárított fitnesz-versenyző a szezonja közepén a színpadon. Mindezt pedig lehetőség szerint max. heti két zumba-órával, viszont négy csaló-kajás nappal, mert egyrészt többre nincs idő, másrészt meg ami jár, az jár...

andi_izom-6614.jpg

/ Modell: Tóth Andrea Fotó: Én /

A Csajom - Tóth Andrea, akivel már több, mint 11 éve élünk és dolgozunk együtt, és akinek a fotóit érthető okokból legtöbbször használni fogom, leginkább nyilván azért, mert én magam készítettem azokat, és akinek a Youtube oldalát majd mindig ajánlani-, vagy linkelni fogom - sokszor megkapja a kérdést a klienseitől, hogy...

"Mit kell tennem ahhoz, hogy úgy nézzek ki, mint te?"

..., és akkor ő általában el is mondja. Csak az a baj, hogy az ő története például ott indul, hogy 4 éves korában elkezdett balettozni, amit aztán hivatásos szinten űzött még vagy 20 éven keresztül, majd úgy érezte, hogy a napi 8-12 órányi mozgás még mindig kevés lesz számára, úgyhogy elkezdett súlyokat emelgetni, meg edzősködni.

Ja, és természetesen a fitnesz lett mostanra a munkája, és így azzal is telnek a napjai. Azaz, ha valaki úgy szeretne kinézni mint ő, akkor nem is kell semmi mást tennie, mint végigcsinálni ugyanazt, mint amit ő...

Gondolom, ezt a témát is körbejárhatnám még vagy ezer irányból, de valószínűleg fölösleges. Amit viszont mindenképpen szeretnék, ha megértenél, az az a fizikai tényszerűség, hogy minél szálkásabb, minél formásabb egy test, valószínűleg annál nagyobb munka is van mögötte, és ha te is szeretnél ugyanolyan szálkás és formás lenni, akkor két választási lehetőséged van: (1.) Vagy beleteszed ugyanazt a melót, mint amit a választott példaképed is belepakolt, vagy (2.) elfogadod, hogy energiabefektetés nélkül soha a büdös életbe nem lesz olyan alakod, és pont.

Reálisan látni a lehetőségeidet viszont messze sem kudarc, hanem egyszerűen csak a normális emberi értelem jele. 

3. Olyan alakra vágynak, amely a napi rutinjukkal összeegyeztethetelen, vagy amely amellett gyakorlatilag kivitelezhetetlen.

 

A harmadik pont kapcsolódik-, vagy némileg hasonlatos az előzőhöz és valójában nem kell hozzá több, mint egy kis józan ész, hogy egy ember belássa és elfogadja azt, hogy az életmódja mellett nem biztos, hogy lehetősége lesz elérni a vágyott formát.

Persze az Andi kliensei között is vannak - nem is kevesen - olyanok, akik annyira komolyan vették a 2-est pont feltételeit, hogy az edzőjük hatására feladták a régi életüket, felmondtak a munkahelyükön, és elkezdtek csak és kizárólag az edzésre koncentrálni. De nyilvánvalóan ezt nem mindenki engedheti meg magának.

Mint ahogyan az sem lehetetlen, hogy valaki 3 gyerek meg egy 8-tól, 5-ig munkahely mellett, rossz anyagi körülmények között is képes időt szakítani az edzésekre meg odafigyelni a kajájára. De ez ugye megintcsak annak a tipikus esete, amikor valaki maximálisan beleteszi a dolgoba a melót.

Alapvetően azonban a legtöbb ember nem képes ilyen erő feletti áldozatra, vagy ekkora energiabefektetésre, ami ismét csak nem kudarc, hanem egyszerű realitás.

Az sem kis feladat ám, amikor egy olyan celebfeleség néz ki remekül, akinek semmi más dolga sincs, mint a külsejével foglalkozni, viszont ugyanazt az eredményt kihozni családdal, gyerekekkel, meg duplaműszakkal előfordulhat, hogy konkrét lehetetlen, és nincs ezzel semmi baj.

Az élet sosem volt igazságos. Ettől viszont az ember fia még lehet boldog és elégedett, mint ahogyan a csillogóan szép celebfeleség is lehet az összes lehetőségei ellenére is örök elégedetlen meg depressziós.

Ezzel a poszttal mindössze csak arra szerettem volna felhívni a figyelmed, hogy ha nem akarod tönkrevágni magad lelkileg, jobban teszed, ha összehangolod a céljaidat a lehetőségeiddel...

Hajrá!

---

OLVASS TOVÁBB: VALÓJÁBAN SENKI SEM ÉRT A TÁPLÁLKOZÁSHOZ. SENKI

---

OLVASD EL A TÁJÉKOZTATÓM!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyelrendesen.blog.hu/api/trackback/id/tr5916600106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása