SZEMÉLYRE SZABOTT TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSADÁS KICSIT MÁSKÉPP

Egyél Rendesen!

Egyél Rendesen!

Valójában senki sem ért a táplálkozáshoz. Senki.

Visszatértem...

2021. június 18. - Gulyás Szabó István

andika-napoz-3067_web.jpg

/ Modell: Tóth Andrea Fotó: Én /

Egyél rendesen! blog

 

 

Éveken keresztül írtam egy EGYÉL RENDESEN! című blogot, relatíve sok olvasóval, sőt írtam a témáról egy szintén EGYÉL RENDESEN! (iBooks ⎮ GoogleBooks) című e-könyvet is, mindezek mellett pedig rengeteg emberrel foglalkoztam online táplálkozási tanácsadás formájában, méghozzá kifejezetten sikeresen. Aztán jött a Koronavírus amitől annyira megriadtam az elején, hogy elvesztettem minden motivációmat, hiszen azt gondoltam, hogy itt a világvége, és ezer meg ezer más sokkal fontosabb dolgok lettek az életben a fogyásnál, úgyhogy töröltem a blogot és nem igazán vállaltam többé fogyós klienseket sem...

Azóta eltelt másfél év, mialatt túl sok volt a karantén és a generált pandémiás pánikkal járó stressz, az ellenoldalon viszont túl kevés volt a visszafogottság meg az edzés.

Egy hatalmas fitnesz-komplexum mellett lakom, mégsem voltam a teremben már több, mint egy éve, mert az itteni elmebeteg szabályok szerint beltéren is csak maszkban lehet edzeni, amiről részemről szó sem lehet, úgyhogy inkább, hogy a Follow the Flow-t idézzem, "Maradok távol".

Az elmúlt Korona-időszak sajnos súlyos nyomott hagyott rajtam, amivel most nekem is újra ugyanúgy meg kell küzdenem, mint egykori klienseimnek, mostanra pedig hála a magasságosnak, sikerült összekaparnom annyi motivációt, hogy akár vissza is térhessek a "normális életembe", amelynek a mozgás, az egészséges emberi táplálkozás, és persze mások segítése az alapjai.

Ennyit erről...

Valójában senki sem ért a táplálkozáshoz. Senki.

 

Az emberi táplálkozás, a testsúly, a testsúlykontroll annyira összetett és annyira szerteágazó probléma, hogy az a nagy helyzet, hogy ezeknek még a legnagyobb tudású szakértői is pusztán csak a felszínt kapargatják.

Mind tapasztaltuk már, hogy a tudományos publikációk sorra egymásnak szögesen ellentmondó eredményeket mutatnak, és mivel a táplálkozás óriási üzlet is, így a mindenféle ellenérdekelt lobbierők, ellentétes szakvéleménye sem éppen segíti a közembert abban, hogy megértse a dolgokat. A táplálkozástudomány - pontosan ugyanúgy, mint ahogyan azt a Covid-dal kapcsolatban is láthattuk - inkább, szinte már vallási jellegű hitrendszerekre épít, mint a valós eredményekre, amire remek példa mondjuk a vegán-húsevő vita, aminek nyilvánvalóan semmi értelme, hiszen ugyanúgy lehet növényi alapú étrenden egészségesen létezni, mint húsfogyasztással.

A címben megjelentetett merész kijelentést részemről amúgy három olyan információra alapozom, amelyek nagyban megváltoztatták a témához való hozzáállásomat.

1.

Az első Prof. Eran Segall 2015-ös "Personalized Nutrition by Prediction of Glycemic Responses" kutatása, melyet amúgy a linkre kattintva elérsz, és melynek röviden az volt a lényege, hogy valóban személyre szabottan vizsgálták 800 résztvevő glikémiás válaszát a bevitt tápanyagokra, amelyből az derült ki, hogy mi mind annyira máshogyan reagálunk az élelmiszerekre, hogy van, aki számára például a fagylalt jobb fogyókúrás opció, mint a barna rizs.

A tanulmány amúgy azt a kérdést teszi fel, hogy Létezik-e minden ember számára általánosan meghatározható legjobb táplálkozási koncepció, és egyértelműen azt a választ kapja, hogy: Nem, nem létezik semmi ilyesmi.

Éppen ezért értelemszerűen minden olyan általános érvényűnek "hazudott" országos ajánlás - mint amilyen például a mi Okostányérunk - hamis, félrevezető, sőt sok esetben kifejezetten káros is, mert tévesen azt sugallja, mintha az ajánlás utasításait betartva mindenki egyformán egészséges lehet vagy maradhat.

Akit érdekel, és ért "tudományul", javaslom a fenti linken elérhető pdf tanulmányozását az alábbi angol nyelvű videóval egyetemben:

 2.

A második nagy szemnyitogató forrásom az a vita, amelyet éppen a 2020-as Amerikai Táplálkozási Ajánlás kiadása előzött meg. Azóta, amióta ezt a vitát figyelemmel kísértem, én a magam részéről többé már nem vitatkozom senkivel táplálkozásról, ugyanis nem látom semmilyen gyakorlati értelmét. Véleményem szerint bárki, aki azt képzeli magáról, hogy az ő birtokában van "a nagy egyetlen igaz tudás" egyszerűen túl egoista és ostoba ahhoz, hogy belássa ennek az ellenkezőjét. És valóban azt gondolom, hogy lehet ugyan vitatkozni a nem létező egyetlen helyes emberi táplálkozásról, csak fölösleges. Sok nagytudású szakértő megpróbálkozott már vele, méghozzá úgy, hogy kijelentéseit rendre "úgynevezett" tudományos eredményekkel is megtámogatta, mégsem ment vele semmire. Ismét csak a Koronavírust tudom felhozni példának, amelynek köszönhetően mostanra a "szakértők", mint olyanok hitele úgy veszett el, mint Lassie a cuki skót juhász.

Ezt megértendő érdemes belepillantani az alábbi szintén angol nyelvű videóba:

3.

A harmadik sarokpontom az emberi táplálkozással, testsúllyal, testsúlykontrollal kapcsolatban az angol kormány által 2007-ben kiadott Obesity System Map, amely szintén teljes terjedelmében elérhető a linkre kattintva. Ennek az irkafirkának mindössze annyi a lényege, hogy több tudományterület 300 szakértője ült össze és megpróbálták mindenre kiterjedően felrajzolni, hogy milyen hatásokon keresztül lesz valakinek éppen olyan a teste, amilyen.

Szerintem - ha hiszünk a szakértőknek, ha nem - ez egy elég beszédes halmaz, ugyanis a képen nem egyszerűen csak a sokunk által ismert "energiaegyensúlyos" mérleg látható, amely mindössze azt mutatja, hogy mennyi kalória megy be, meg mennyi jön ki, hanem az egy ennél lényegesen komplikáltabb, kuszább viszonyrendszert vázol fel, ami valószínűleg még mindig nem fedi teljesen a valóságot...

obesitymap.png

Ha ráközelítünk a jobb alsó sarokban található színmagyarázatra, akkor talán jobban megértjük, hogy miről is van szó:

obesity.png

Azaz simán elképzelhető, hogy valaki például remek edző és mondjuk tök jó étrendeket is ír, de valószínűleg fogalma sincs az emberi tudat működéséről, vagy az is, hogy valaki mondjuk a hormonrendszer szakértője, és annak alapján képes különféle következtetéseket levonni, ám ő valószínűleg azzal nincs tisztában, hogy a jól fókuszált pontos gyakorlatvégrehajtás hogyan járul hozzá a tónusosabb forma kialakításához.

Értelmezve kicsit ezen poszt harsány címét, véleményem szerint aki azt állítja magáról, hogy ő bizony tudja a frankót az emberi táplálkozás meg a testsúlykontroll problémakörében, az azt is állítja, hogy ő minden fenti területek szakértője is, és akkor le a kalappal előtte, mert akkor ő tényleg tud akár legalább 300 tudós is lenni egyszerre. De jó neki!

Az, hogy ki, mit, mennyit, hányszor eszik, mindezek hogyan hatnak a testkompozíciójára, hogy mennyit mozog vagy mennyit nem mozog, és hogy milyen motivációk alapján hozza ezeket a döntéseket, egy valóban rendkívül összetett kérdés, ezért zárásul azt javaslom, ha elszánod magad az életmódváltásra, próbálj a kellő komplexitással gondolni a feladatra, ugyanis sajnos nem lesz elég egyszerűen bekapni egy tablettát, vagy elmenni egyszer kocogni, vagy kérni egy heti étrendet és megpróbálni betartani azt, mert a kudarc szinte garantált. Egy "másik test" teljesen más hozzáállást más világlátást, új szokásokat, új napi rutint igényel, úgyhogy ha belekezdesz, adj bele mindent, és akkor talán menni fog.

Ígérem, ezzel a bloggal részemről mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy számodra ez az átváltozás a lehető legkönnyebb legyen...

Hajrá!

---

OLVASD EL A TÁJÉKOZTATÓM!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyelrendesen.blog.hu/api/trackback/id/tr1616597648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viola68 2021.06.20. 09:54:16

A motiváció szóra van egyenértékű magyar szó, vagy kifejezés?

midnight coder 2021.06.20. 10:07:33

Szerintem két alapvetõ ok van ami miatt még az egészséges emberek esetén sem igazán mûködnek ezek a dolgok:

1. Az ember minden más fajtól eltérõen értelmes lény. Ez azt jelenti, hogy nagyon-nagyon sokféle élõhelyet foglalt el, szemben egy-egy más fajjal akik egy-egy életmódhoz, élõhelyhez évmilliárdok alatt alkalmazkodtak. Mi ott vagyunk az északi sarkon a fókák közt, és a sivatagban a tevék mellett, plusz vadászunk, növényt termesztünk, állatot tenyésztünk és ezeket feldolgozva fogyasztjuk el - és a ezt a feldolgozást rengetegféleképp tesszük. Egy-egy népcsoport pedig évezredeken keresztül alkalmazkodott egy-egy életmódhoz - Pl. vagy meg tudta emészteni a tejet vagy nem, vagy le tudta bontani az alkoholt vagy nem, stb. Aztán a globalizációval, ezek a népcsoportok szépen keveredtek is. Ergo, egy-egy ember elég sokféle lapot húzhat.

2. Ha a változatosság kisebb is lenne, akkor is kellene valami modellállat amivel le lehet szimulálni, hogy a polgár hogy reagál erre vagy arra a táplálásra. Na most, az ember elég sokféle dolgot eszik, de egy szinte minden népcsoportban közös - feldolgozott, sokszor tartósított kaját eszik évezredek óta. Na most, ilyen állat nincs. Ha pedig nekiállsz Pl. kutyával modellezni az emberi táplálkozást, akkor azt találod, hogy a kutya simán megdöglik a xillittõl. Pedig az embernél ez az egyik legelterjedtebb cukorpótló, és kutya bajod sem lesz tõle. De Pl. a nyuszi vagy a patkány is elég távol van tõlünk.
Innentõl kezdve pedig jön a statisztika önbevallásos alapon. Ami pedig kb. lúfütty kategória.

És akkor még mindig egészséges emberekrõl beszéltünk. Semmi hormonprobléma, sem a növekedési, sem a pajzsmirigy, sem a nemi hormonokkkal nincs semmi gond. Rendben a bélflóra, és a környezetbõl sem vittünk be hormonhatású vegyi anyagokat, sem más vegyszert a kajában ami esetleg szintén okozhat anyagcsere zavarokat. Lásd Pl. a barnakenyérben esetleg található gombaméreg.

midnight coder 2021.06.20. 10:08:33

@Viola68: Miért kell minden idegen szóra idióta magyar kifejezést keresni?

midnight coder 2021.06.20. 10:16:05

Plusz még egy dolog: a dokik nagyon el vannak kenõdve, hogy a fejlett világban ekkora gond lett az elhízás. Azon viszont nem gondolkodnak el, hogy vajon mi is változhatott. Mert az emberek nem táplálkoztak egészségesebben a 80-as években sem. Többet sem igazán mozogtak, legalábbis a fejlett világban nem. Na akkor, mi változott? Pl az, hogy az embereket leszoktattuk a dohányzásról. A nikotinnak pedig számos káros hatása van, de a súlyra kimondottan jó a hatása, anno egy rakás ember azért is szokott rá hogy karcsú maradjon / lefogyjon.

midnight coder 2021.06.20. 10:35:52

Ami amúgy félelmetes még, hogy közben e köré mekkora ipar épült fel.

odamondó 2021.06.20. 10:45:50

@midnight coder: 80as években azért bőven sokkal kevesebb snacket és egyéb nassolni valót ettek az emberek. (meg úgy általában is)

midnight coder 2021.06.20. 11:04:39

@odamondó: Idehaza lehetséges hogy igen, de nyugat-európában vagy az USA-ban azért nem lennék biztos.

midnight coder 2021.06.20. 11:05:47

@Kisgé: Valami onnantól kezdve hogy paleo már kamu.

Burgermeister 2021.06.20. 12:59:24

1. Valtozatosan és mértékkel kell táplákozni.
2. Sok folyadék, ami tea vagy viz.
3.Fogyni akarsz? Kaloriadeficit és mozgás.

midnight coder 2021.06.20. 13:29:54

@Kisgé: Nekem a gondom eleve a paleóval van. Melyik õsre gondolt az az okos ember aki ezt kitalálta? Aki a távoli múltban még simán megette a szomszédot, vagy a még távolabbira aki még döghúson élt?
Ráadásul a mai egészségesnek tartott zöldségek nem is léteztek akkoriban, pláne nem az õsök akkori hatósugarában. Derék õseink jó eséllyel a husi (tételezzük fel hogy már sült) mellett leginkább gyümölcsöt, rovarokat, esetleg egy-két gumót ehettek, ez utóbbit persze csak ha találtak, mert a vadonban kevés a répaföld.

Gulyás Szabó István 2021.06.21. 11:20:22

@midnight coder: Tökéletesen igazad van. Lényegében erről szól a poszt. És akkor még nem is beszéltünk a különféle rasszokról, és arról, hogy ők mennyire máshogy reagálnak a különböző élelmiszerekre. Pont ahogy írtad. Egy ázsia nagy valószínűséggel genetikailag laktózérzékeny, viszont alapból jobban kezeli a keményítőket, míg egy európainak elvileg semmi baja a tej-alapú termékekkel ("normális" tejekről persze) viszont a kényítőkkel inkább...stb.

Gulyás Szabó István 2021.06.21. 11:28:09

@midnight coder: Véleményem szerint valós egészségügyi problémák nélkül teljesen értelmetlen dolog csakis egy divatos táplálkozási koncepciót követve egész élelmiszercsoportokat kizárni, mint ahogyan például a paleo teszi, ám ha valaki jobban lesz tőle, akkor rá lehet mondani, hogy annak az embernek az jó. De ez egyáltalán nem általánosítható. Valaki jobban lehet akár a paleo-koncepciótól, akár a ketogén étrendtől, vagy működhet hatékonyabban növényi alapú étrenden, és akkor ennek örülünk, de ettől még hibás lenne egyértelműen kijelenteni, hogy ez vagy az a táplálkozási koncepció mindenki számára az egyedüli jó megoldás, hiszen egy eszkimó remekül elvan szinte csak fókazsíron, egy ázsiai meg rizsen, de ha divatból cserélnének, nem hiszem, hogy abból valami jó dolog sülne ki...

odamondó 2021.06.25. 14:13:32

@midnight coder: szerintem ott is átlagban kevesebb volt mint ma. Igaz a keleti blokk mellbevetéssel előzte meg elhízásban a régen csúfolt nyugatot.
süti beállítások módosítása