Táplálkozási tanácsok közérthetően, testsúly, fogyás, életmód, receptek.

Egyél rendesen!

"A publikált kutatási eredmények több, mint a fele egyszerű hazugság"

2019. október 15. - P. Szabó István

scientificreview-1024x576.jpg

/ A kép forrása a Science-Based Medicine, Caution vs. Alarmism c. írása. Ha érdekel, klikk ide! /

Talán 2017-18-ban még az “eredeti” blogomon - a pszaboistvan.blog.hu-n - magam is belementem sok olyan meddő vitába, amelyekben én is és vitapartnerem is valamilyen megkérdőjelezhetetlenül hitelesnek tartott orvostudományi magazin publikációjára hivatkozott, de már ezen esetekben is tisztán felviláglott, hogy bármennyire is meglepő, ma már tényleg mindenre, és minden ellenkezőjére is könnyedén találhatunk “tudományos bizonyítékokon alapuló” kutatási eredményeket.

Ezzel a paradoxonnal valahogy sohasem tudtam mit kezdeni, mert nem értettem, hogy fordulhat elő az, hogy valamiről tudósok egy csoportja azt állítja, hogy zöld, egy másik tudóscsoport pedig azt, hogy kék, a nagy híres szaklap meg tudományos tényként hozza le mindkettőt, és a dolog ezzel el is van intézve.

Persze már régebben is sokat olvastam Ancel Keys-ről és arról, milyen praktikákkal alakította úgy a saját kutatási eredményeit, hogy aztán abból olyan táplálkozástudományi baklövések süljenek ki, mint a zsírfóbia, meg hogy a vaj rossz, de a margarin jó, vagy hogy ha egészséges szeretnél maradni, akkor a sertészsírt azonnal cseréld le étolajra! Ezek a javaslatok, sőt talán inkább előírások aztán mind megjelentek az országos táplálkozási ajánlásokban, a szaklapokban, a dietetikai tananyagokban ugyanúgy, mint a közétkeztetésben, és az általános közbeszédben is. Ugyanígy terjedt el aztán a napi ötszöri étkezés egészségre-fogyásra-anyagcserére gyakorolt pozitív hatásának mítosza is, és még egy csomó olyan alaptétel, amelyekről ma már kvázi biztosan tudjuk, hogy vagy egyáltalán nem igazak, vagy nem úgy, ahogyan azt előadták nekünk, mindenesetre ezen történések egyvalamit egyértelműen bizonyítanak, méghozzá azt, hogy valami nagyon nincs rendben az orvostudományban elérhető kutatási eredmények körül.

Mivel érdekelt a téma, elhatároztam, hogy beleásom magam, és legnagyobb döbbenetemre nem is nagyon kellett túl mélyre ásnom ahhoz, hogy egészen kiábrándító megszólalásokat találjak, ráadásul olyan bennfentesektől, akik jól ismerik a területet. Sőt tovább megyek. Tulajdonképpen azt találtam, hogy mindez nem pusztán nyílt titok a szakmában, hanem egy olyan elfogadott szisztéma, amellyel nem is nagyon lehet mit kezdeni, lett légyen, hogy egyetlen olyan ellenőrző “erő” sem létezik sehol a világon, amelynek hatalmában állna legalább korlátozni azt a mérhetetlenül korrupt, érdekorientált rendszert, melyet az orvostudomány a gyógyszeripar és az élelmiszeripar közösen épített fel magának abból a célból, hogy iszonytató pénzeket lapátoljanak össze.

screen_shot_2019-10-15_at_17_02_51_1.png

/ Az eredeti CNN Healt cikkhez klikk ide! /

Példának okáért kimutatták, hogy 2013 és 2015 között körülbelül 3400 new york-i orvos, 3.5 millió Dollárnyi lóvét kapott olyan gyógyszergyáraktól, amelyek opioid tartalmú készítményeket gyártottak, amely aztán egyenes út volt a “híres” new york-i opioid krízishez, lett légyen, hogy ezek az orvosok boldog-boldogtalannak ezeket a gyógyszereket írták fel, és bizony ezekbe a kezelésekbe nem kevesen bele is haltak. Ezt nálunk úgy nevezi a büntetőjog, hogy “nyereségvágyból elkövetett emberölés”, pedig a tettesek tulajdonképpen egyszerű praktizáló “körzeti orvosok”, akikhez a népek jóhiszeműen tértek be az ő bajukkal pusztán fehérköpeny, szakértelem, meg némi elvárható jóindulat reményében, és a helyzet az, hogy sajnos ezer ilyen eset van még.

Persze az utóbbi időkben egyre többen szólaltak fel a dolog ellen, látva, hogyan romlik az emberiség általános egészségi állapota, milyen elképesztő hazugságokat hord össze a rák-kutatás, illetve hogyan drogoz be lassan konkrétan mindenkit a gyógyszeripar, ezen kétes kutatási eredményekre hivatkozva.

2015-ben például Dr. Richard Horton, a világ egyik elsőszámú tudományos szaklapjának, a The Lancet-nek a főszerkesztője megjelentetett egy nyilatkozatot, amelyben kijelentette, hogy sok náluk is publikált kutatás megbízhatatlan vagy konkrétan hamis. Egészen pontosan úgy fogalmazott, hogy “A tudományos irodalom nagy része, talán a fele, egyszerűen valótlanságokat állít.” Ami azért aggasztó, mert aztán ezek a kutatási anyagok adnak zöld utat a forgalomba kerülő gyógyszereknek, sőt ezeket a kutatásokat alapul véve oktatják az orvostanhallgatókat is. Nyilatkozatában kitért arra is, hogy a “Rossz kutatások száma aggasztóan magas.” Ugyanis ezekben a kutatásokban kifejezetten úgy kalibrálják az eredményeket, hogy azok alátámasszák azokat az elméleteket, amelyeket a kutatást finanszírozó lobbitényezők tudományos tényként szeretnének elterjeszteni, hivatkozva az amúgy kalibrált eredményekre. Így teljes a kör.

Kicsit olyan ez, mint amikor azzal bizonyítod, hogy népszerű vagy az Instagramon, hogy megmutatod, milyen sokan követnek, de azt elhallgatod, hogy a követőket nem a számtalan színvonalas kontented által generáltad, hanem pusztán a pénzeden vetted. A tény ebben az esetben az, hogy Te valóban népszerűnek tűnsz, sőt bizonyítani is tudod, hogy sok a követőd (“evidence based”), azt viszont szinte lehetetlen bizonyítani, hogy a követőid valósak-e, vagy csak egy fizetett algoritmus hordta őket hozzád. Így ha Te egy népszerű Insta-influenszer szerepében tetszelegve teszel egy fontos kijelentést, azt az emberek el fogják neked hinni, látva, hogy milyen sokan mások is hisznek neked. Ez ilyen egyszerű.

Sajnos kábé ilyesmi alapokra épül korunk legveszélyesebb divatja, a vegán őrület is, amelynek biztos vagyok benne, hogy egy napon nagyon csúnya vége lesz, mert ami most zajlik, az többek szerint is egyszerű emberkísérlet, de ez legyen az én magánvéleményem.

Lassan mondanivalóm vége felé közeledve engedd meg, hogy szóljak egy másik minden kétséget kizáróan elismert orvosi “peer review” lap, a New England Journal of Medicine szerkesztőjéről, egy bizonyos Dr. Marcia Angell-ről is, aki megerősítve Dr Horton szavait a következő nyilatkozatot tette: “Egyszerűen többé már nem lehet hinni a közzétett klinikai kutatások legnagyobb részének, mint ahogyan már a megbízhatónak hitt orvosok szakvéleményére sem lehet többé alapozni semmilyen iránymutatásban. És egyáltalán nem örülök ennek a konklúziónak, amelyre két évtizedes munkám során jutottam, a New England Journal of Medicine szerkesztőjeként ”

F. William Engdal ennél még tovább megy “Shocking Report from Medical Insiders” című írásában, amikor azt állítja, hogy: “A világméretű gyógyszeripari korrupció már konkrétan veszélyesebb fenyegetés, mint az összes háborúk együttvéve…

És ez mind csak néhány szösszenete ennek az amúgy nyilván csodaszép szakmának, de sajnos bőven van ott még, ahonnan mindezek jönnek, és ami talán a még borzalmasabb része ennek, hogy nem tehetünk ellene semmit. Ha az orvos a fehér köpenyében azt mondja, hogy ezt vedd be, akkor Te beveszed - bármilyen perverzül is hagzik ez - és nem nagyon tehetsz mást tényleg, mint imádkozol, hogy valami olyasmit adjon, amitől nem leszel rosszabbul.

És ha ugyanez a tanult doktor bácsi azt javasolja neked, hogy ha fogyni szeretnél, akkor három helyett igenis naponta ötször kell enned, máskülönben leáll az emésztésed, akkor azt is elhiszed neki, még akkor is, ha tudod, hogy még az egyszerű paraszti ész is pont az ellenkezőjét diktálná.

Mellesleg sokan vádolnak azzal, hogy állandóan marom az orvosokat meg, hogy nem tisztelem őket, ami természetesen nem igaz. Vannak csodálatos orvosok, csodálatos kutatók, akik tényleg minden erejükkel azon vannak, hogy gyógyítsanak, és én őket nagyon mélyen tisztelem, de a szomorú tény az, hogy az orvos is csak ember. Neki is meg kell élnie valamiből, ő is lehet esendő, és persze neki is csak 24 órából áll egy napja, amivel arra szeretnék rávilágítani, hogy egy praktizáló orvos is lehet pénzhajhász, önző, nemtörődöm, sőt még ostoba is.

img_1712.jpeg

/ Nem, ez nem egy gyógyszertár! Ez két egyszerű miskolci nyugdíjas nappalija. / 

A fenti fotót például, bármennyire meglepő is, nem egy gyógyszertárban, hanem a Csajom nagyszüleinek miskolci otthonában készítettem, akik elmondták, hogy több egészségügyi problémával, több orvoshoz is járnak párhuzamosan, akik mind a saját szakterületüknek megfelelően írnak fel nekik gyógyszereket, de teszik ezt úgy, hogy közben egyáltalán nem foglalkoznak azzal, hogy a többi orvos mi mindent javall már. Egyszerűen nem érdekli őket, aminek aztán napi 20-30 - és nem viccelek - előírt gyógyszer lesz a következménye, ami olyan irreálisan nagy mennyiségű drog, amitől még egy egészséges ember szervezete is simán megborulhat, nemhogy egy olyan valakié, aki beteg és idős is egyszerre. A túlgyógyszerezés - vagy hívhatjuk a nevén is, a "drog-túladagolás" - egy óriási nemzetközi egészségügyi problélma, miközben ma már szinte lehetetlen úgy bekapcsolni a tévét, hogy az ember ne fusson bele OTC, azaz vény nélkül vásárolható készítményeket hirdető reklámok egyész csokrába, ami világosan bizonyítja, mekkora erővel is bír a gyógyszerbiznisz. Kicsit nehezebben indul a nap = gyógyszer. Be van dagadva a lábad = gyógyszer. Reggelire megettél egy kiló vajas-mézes-lekváros kalácsot kakaóval, és úgy tele vagy, hogy meg se tudsz mozdulni = gyógyszer...stb.

Nyilván tökéletesen érted, miről beszélek.

Na de mindegy is. Nem szeretnék ennél sokkal messzebbre menni a problémával, viszont fontosnak tartottam rávilágítani arra, hogy "nem minden arany, ami fénylik", vagyis, hogy a fehér köpennyel nem feltétlenül jár együtt sem a jóakarat, sem a valódi tudás, bizonyos kutatásai anyagok pedig simán lehet, hogy nem többek egyszerű reklám-marketinges brossúráknál.

Mindössze annyit kérek, hogy senkinek és semminek se higgy vakon! Mindig legyen benned kétely, és gondolkozz!!!

Annak pedig aki még mindig ezekkel a, néha kétes valóságtartalmú tudományos kutatásokkal, meg “peer review”-kal, meg “evidence based”-ekkel dobálózva óhajt vitatkozni, továbbra is csak azt tudom javasolni, hogy tekintse meg legalább az alábbi két videót, és döntsön legjobb belátása szerint arról, hogy mennyit is ér valójában mindaz az információ, amire hivatkozik.

És akkor most pedig üljünk neki együtt a vacsorának, ami ugyebár sajnos nem lehet se rizs, se krumpli, se tészta, se tojás, se kenyér, se semmilyen más gabona, se semmilyen hús, vagy tejtermék, se kukorica, se zöldborsó, se paradicsom, se sárgarépa, se gomba, se semmilyen gyümölcs, se semmilyen mag, se méz, nem is beszélve a sültkrumpliról, pizzáról, fagylaltról, süteményről, mert ugyebár mindegyikre mondta már valamilyen szakértő, hogy azt nem szabad, mert az rossz…

...Te meg el is hitted.

Na jó étvágyat!

OLVASS: TÉGED IS KIRÖHÖGNEK, HA FOGYNI SZERETNÉL?

 

online_ta_pla_lkoza_s_terveze_s_napi_konzulta_cio.png

A bejegyzés trackback címe:

https://egyelrendesen.blog.hu/api/trackback/id/tr615224652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2019.10.17. 09:02:59

Az alapvetõ gond az, hogy a gyógyszerfejlsztés oligopólium. Ezt kellene valahogy megszüntetni világszerte, Pl. a belépési költségek csökkentésével.

midnight coder 2019.10.17. 09:03:41

A másik probléma, hogy egészségügyi tanácsokat bárki osztogathat, gyakorlatilag bármiféle felelősségvállalás nélkül. Egy egészségügyi ajánlásnak legalább akkora hatása van, mint egy gyógyszer piacra dobásának, de míg ha a gyógyszer nem hat, esetleg netán árt, akkor azért a gyártó felel, ezzel szemben az efféle ajánlások elkövetőit semmiféle retorzió nem éri, ha netán hülyeségnek bizonyul a dolog.

szuts 2019.10.17. 10:47:31

Helló!

Érdekes a cikked, szerintem jó is.
Egyet értek abban, hogy a gyógyszerlobbi - mint profitorientált cég - elsősorban profitra törekszik. Eddig rendben is van, de kihasználva az emberek/orvosok rájuk hagyatkozását, aljas módon visszaélnek a pozíciójukkal.
Üdv.

P. Szabó István 2019.10.17. 10:51:51

@szuts: Köszönöm! Valóban annyira összetett a probléma, és olyan óriási pénz forog kockán, hogy sajnos kétlem, hogy ez a felállás valaha is változni fog:( Csak annyit tehetünk, hogy megpróbálunk olyan orvosokat találni, akiknek és akikben hihetünk...

dragffyla 2019.10.19. 14:31:48

Az orvostdumanyi kutatas egyik jelentos problemaja az hogy, hogyan valasztja ki az orvosi kepzes azokat, akik vegul a kiserleteket vezetik. A klinikai kiserleteket vegrehajto orvosok nagy resze, nem kutato, a szo szoros ertelmeben. A gyogyszergyarto cegek altal penzelt klinikai kutatasok azokat az orvosokat preferejla akik, nem akadeskoskodnak, hozzak a betegeket, a populaciot, akiken aztan szuksegesen gyorsan el lehet vegezni az adott gyogyszer kiprobalasat. Az orvosi munka jelentos resze nem az intelektualis kihivasokrol hires hanem a megtanult rutinrol. Azok az orvosok jutnak igazan elore, akik egysegnyi ido alatt a legtobb beteget latjak el es relative keveset hibaznak es kelloen apoljak a feletteseik erzeseit, lehetoleg sosem megkerdojelezve azok felsobbrenduseget. Ok aztan lephetnek elore. Kiveve, hogy valodi tudomanyos gondolkodast nem nagyon szereznek. Az alap indoktrinacio utan, a gyogyszergyarto cegeknek is konnyebb veluk egyutt dolgozni. Hamar jon a pozitiv megerosites is a cegektol: konferenciak, scientific ghost writer altal megirt meno cikkek, eloadas meghivasok, expert opinion eloadasok (amikkel jo sok penz is jar).
Az orvosi PhDk 95% is egy vicc. Nem a kutatas hanem az elorelepes miatt vegzik el az emberek es nagyreszuk soha tobbet nem hasznalja, meg azt a minimalis kutatasi modszertan tudast sem amit ezek adnak.

Az alapkutatas sem sokkal jobb. A preklinikai modelek nagy resze koszono viszonyban sincs a human biologiaval. Az egyszeru modellekbol szarmazo eredmenyek aztan hosszu tavon sorra buknak meg. Nagyreszuk raadasul nem megismetelheto eredmeny. A nagy triumviratusban (Nature, Cell, Science) megjeleno cikkek 70% nem reprodukalhato. Egy jelentos reszuk pedig felremagyarazza az eredmenyeket, hogy erdekesnek hasson (story line), holott vaoljaban banalis jelenseg amit nehez lenne eladni.

P. Szabó István 2019.10.19. 14:34:33

@dragffyla: Tökéletes szakmai kiegészítése a posztomnak. Köszönöm! - Jól sejtem, hogy a tűzközelben vagy?