Egyél rendesen!

Ham and eggs

2019. március 23. 14:47 - P. Szabó István

hamandeggs1.jpg

Esküszöm, hogy ezt az egészet azért csinálom, mert miközben az internet csordulásig van #foodporn fotókkal, és egymást érik az extrábbnál extrább receptek, meg tálalási technikák, a tévében meg minden második műsor már valamilyen főzőverseny, a nép nagyobbik része még mindig az alapokkal küzd, vagy egészen egyszerűen fél főzni, mert valamitől azt hiszi, hogy az túl bonyolult számára. Valószínűleg részben amúgy pont az iszonyatos csiricsáré-michelincsillag-kézműves dömping miatt is. Sajnos Béláim, azt kell, hogy mondjam, ugyanúgy, mint a nagy fitnesz-őrületet, ezt a főzés-kajálás dolgot is túltoltuk.

"Nahát, hogy tényleg nem kell tejszín a carbonaraba?" "És akkor most tényleg jobb ha sütőben csinálom a rizst, nem a tűzhelyen, és úgy tényleg nem ég le?" "Megcsináltuk azt a karfiolból krumplipürét, és jobban imádjuk, mint az eredetit."... és még sorolhatnám, miket kapok nap, mint nap, ami tök jó, és megerősít abban, hogy remek dolog a fine dining, de azért legtöbben és leginkább mégis egyszerűen csak azt szeretnék tudni, hogy mit rittyentsenek össze, mondjuk egy sima kedd esti vacsira, amíg a gyerek megírja a leckét, a férj meg végre lenyírja a füvet. Ráadásul mostanában már tényleg egyre többen kérdeznek.

Tegnap például egy barátom azzal jött, hogy mit ajánlok neki reggelire olyat, ami finom is, mire én rögtön rávágtam, hogy ham and eggs-t, mert szerintem - bárki is állítsa az ellenkezőjét - az az egyik legtutkóbb egészséges kaja a világon, mire ő elszomorodott, és elmesélte, hogy ő is nagyon szereti, de neki sose sikerül rendesen, mert mindig leég az alja, a teteje meg nyers marad, úgyhogy ha már tojás, akkor inkább rántottát csinál. És annak örülök a legjobban, amikor az ilyesmi problémákat amúgy egyetlen jólirányzott mondattal meg lehet oldani, valahogy így:

- Tegyél rá fedőt!

- Tessék?

- Mondom, ha nem sül meg a tojás, miközben odaég a sonka, egyszerűen csak tegyél a serpenyőre fedőt, és már meg is vagy. A fedő majd nem engedi elszállni a serpenyő belsejéből feltörő gőzt, hanem viszont jól megsül benne a tojás. Kisebb láng, sütés és párolás egyszerre. Tutkó siker.

Szóval én úgy csinálom a ham and eggs-et, hogy a tűzhelyre tett serpenyőbe öntök némi kókuszzsírt, arra rápakolom a sonkákat és jól megpirítom az egyik oldalukat, majd megfordítom a sonkákat és így miközben a még meg nem pirult oldal pirul, ráütöm a cuccra a tojásokat, majd azonnal lefedem a serpenyőt. Az egészet viszonylag alacsony lángon csinálom. A sonka sül, a tojás fő, a fű zöld, az ég meg kék, aztán amikor úgy látom, hogy nekem ez így már tetszik, akkor leveszem a fedőt, és már tálalok is. Ennyi, és nem nyers és nincs odaégve, hanem pont jó:

hamandeggs2.jpg

hamandeggs3.jpg

...

TOVÁBBI RECEPTEK: SPAGETTI CARBONARA

blog_alja.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyelrendesen.blog.hu/api/trackback/id/tr5514710415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.