Egyél rendesen!

Spagetti carbonara

2019. március 22. 17:44 - P. Szabó István

carbonara_1.jpg

Dumcsiztam a barcsimmal a teremben edzés után, erre kérdezi, hogy "Mi lesz nálunk az ebéd?". Mondom neki, hogy "Tegnap a Csajom valami brutálsok spagettitésztát főzött, és hogy azt találtam ki, hogy mivel kaját még akkor sem dobunk ki, ha az történetesen a 7 főbűn egyike, azaz tészta, szóval, hogy csinálok egy jó carbonarat." Erre felcsillant a szeme, és mondta, hogy az jó, és hogy akkor majd ő is, úgyhogy megy is a Tescoba bacont, meg tejszínt venni, én meg erre váratlanul a semmiből rávágtam, hogy a carbonaraban nincs tejszín...

Szerintem elvesztettem egy barátot.

Első dolgom volt utána azonnal rácsekkolni, és Youtubeon pont egy Jamie Oliver recept bukkant elő, ahol ő maga is elmondta, az ő saját szavaival, hogy nem, a rendes carbonaraban tényleg nincs tejszín. Persze tőlem mindenki azt, meg úgy csinál ahogy akar, de én itt ezen a blogon ugye pont azon vagyok, hogy egyszerű dolgokat, trükköket, titkokat, könnyítéseket adjak át, és szerintem ez például egy tökre olyan téma, ami illik a koncepciómba, részben mert relatíve egyszerű, részben pedig mert ember nincs, aki ne tudná, mi az a spagetti carbonara.

- Szóval én úgy csinálom, hogy feldarabolom a füstölt császárszalonnát - mondanám, hogy bolti bacon, de ha már egyszer is elolvastad, hogy mi minden oda nem illő dolgok vannak ezekben a gyorspácolt, ízfokozós húskészítményekben, akkor lehet, hogy te is inkább mész majd a kedvenc hentesedhez, aki persze ugyanúgy átverhet, de ez ellen meg aztán tényleg nem tehetsz semmit. Vagyis, de tehetsz. Ha te magad vágod és csinálod a disznót. Akkor viszont használhatod a malac pofáját is, mert amúgy az az igazi. - Alacsony lángon, jó lassan egy serpenyőben elkezded finoman olvasztani a kis kockákra vágott szalonnát, hagy menjen ki belőle a jó sok klassz zsír. Ez lesz ugyanis a "krém" egyik alapja.

- Mindeközben felteheted a spagettit főni, méghozzá enyhén sós vízben, ahogy kell. Azért csak enyhén sósan, mert a szalonna és a sajt is sós, és ha mindezek összeadódnak, és te még sózol külön is, akkor sanszos, hogy elsózod a kajád.

- A serpenyőbe beletehetsz egy megtört fokhagymát is, amit később akár majd ki is vehetsz belőle.

- Egy külön kis tálkában, attól függően, hogy mennyi "krémet" szeretnél a tésztádra, keverj össze 1-2 egész tojást, borsozd meg, majd reszelj bele annyi parmezánt, amennyit csak elbír az ízlésed. Persze jobb, ha Pecorino Romano-t használsz, de ha éppen nincs otthon, akkor tényleg nem gáz a parmezán sem.

- És most jön a lényeg. Amikor már jól kisült a zsír a szalonnából, meg átsült a hús, jöhet át a serpenyőbe a puhára főtt tészta, úgy ahogy van jó vizesen! Szóval ne csöpögtesd le a tésztát, hanem sőt, pár kanál főzővizet még át is önthetsz a serpenyőbe, hogy az kissé "halkítsa" a sülést:), majd zárd el a tűzhelyed, hogy ne kapjon több hőt a serpenyő, mert nem is kell már neki. A tészta forró, a tésztavíz forró, a kiolvadt zsír forró, úgyhogy minden királyság.

- Jól keverd meg az egészet, majd amikor már úgy érzed, hogy nem serceg meg éget a serpi, akkor öntsd rá a tojásos-borsos-parmezános izét, és keverd még egy kicsit! Akkor vagy ügyes, ha a tojásból nem lesz közben rántotta, hanem a víz, a kisült zsír, a sajt, és a tojás együtt összeállva kiadja azt a finom "carbonara-krémet", amit sokan tejszínnel helyettesítenek, márpedig arra tényleg semmi szükség.

- Ha ezzel megvagy, tolhatsz rá még némi sajtot, aztán jóétvágy! (Én amúgy ilyenkor még megöntözöm olivaolajjal is kicsit...)

De még mielőtt lépnék, engedd meg, hogy elmondjak néhány hasznos apróságot:

1. Amikor főzöd a tésztát, ne önts a vízbe olajat! Sokan csinálják, de nem kell!

2. Nem, a spagettit nem menő kanállal és villával enni! Bőven elég hozzá a villa.

3. És nem, az ebéd vagy vacsora utáni nagy habos cappuccino sem menő. Sőt, az olaszok leginkább abból vágják, hogy ki az igazi gigolo és ki a suttyó túrista...

...

TOVÁBBI RECEPTEK: ÍGY KÉSZÜL A TUTTI PÁROLT RIZS

blog_alja.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyelrendesen.blog.hu/api/trackback/id/tr4914708913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.