Egyél rendesen!

Protein palacsinta

2019. március 06. 12:46 - P. Szabó István

...vagy kamu-madártej

img_6822.jpg

Mivel ez a blogom itt leginkább a klienseimnek készül, így most következzen egy olyan kaja, amit többek is kérdeztek tőlem, márpedig ha engem értelmesen kérdeznek, arra én minden esetben próbálok a saját szintemen értelmesen válaszolni:

Alapvetően nem vagyok híve a műkajáknak, de mondjuk ha a januárban kapható spanyol-paradicsomra gondolok, akkor igazán már nem is nagyon tudom, hogy manapság mi számít műnek vagy igazinak, szóval inkább csak megyek a flow-val, és mivel tudom, hogy sokan tolnak fehérjeporokat, sőt sokan komolyan hiszik, hogy attól majd edzés nélkül is izmosak lesznek, így nem nagyon ellenkezem, hanem inkább ezen a fronton is próbálok segíteni.

A kérdés, ami felmerült, egy olyan kedves barátomtól érkezett, aki amúgy testépít, és mint ilyen eléggé tele van már a hócipője a protein-porral, szóval afelől érdeklődött, hogy lehet-e azt valahogyan változatosabban nyomatni.

Nos, lehet.

Nekem például éppen BioTech-es, 100% Whey volt itthon, méghozzá Bourbon Vanilla ízben, ami amúgy megjegyzem, hogy gluténmentes, szóval akár azok is nyomathatják, akiknek bajuk van a gluténnel.

Felhasználásában pedig nem csak egy, hanem rögtön kettő ötletem is támadt, de kizárólag csak a vaníliás íz miatt, mert ugye ezermillió féle fehérjepor kapható a piacon, és ha mondjuk csokisod van otthon, abból biztosan nem lesz madártej alap, mint ahogyan izmaid sem lesznek úgy, ha nem edzed őket.

Fontos továbbá számomra az egyszerűség, amit szintén hangsúlyozni próbálok ezen az oldalon, néha a külső megjelenés ellenében is akár, szóval azért elmondom, hogy a következőkben közölt recept egy alaprecept, amit megtolhatsz még zabbal, vagy banánnal például, meg még csomó féle módon, ha már gyakorlottabb vagy kicsit, és ilyen recepteket is találsz milliót, mondjuk a "protein pancake" címszó alatt, de akkor nem is szaporítanám tovább a szót:

Tehát az én legalapabb alapreceptemhez mindössze 5 egyszerű hozzávalóra van szükség:

- kb. 50 g protein por

- 2 db tojás

- 1 dl tej vagy víz vagy növényi tej, mondjuk pl: kókusztej

- csipetnyi

- és kókuszsír a sütéshez.

Ami nem kötelező, de számomra kihagyhatatlan, az a jó minőségű vaj, amit a végén ráolvasztok a palacsintákra, teljessé téve az ízt, de ha te nem így csinálsz, akkor nem így csinálsz.

És amit még elmondanék: Ezek a hozzávalók és arányok nekem úgy jöttek ki, hogy próbálgattam őket, és az én ízlésemhez így került legközelebb a végtermék, de természetesen bátorítanálak, hogy játszogass te is az arányokkal nyugodtan. Csinálhatod hígabbra, használhatsz akár csak tojásfehérjét, sárgája nélkül, adhatsz hozzá kicsit több folyadékot, vagy kevesebb port, ahogy csak jól esik, lényeg, hogy a végén elégedett legyél, és boldog.

Szóval, ha az első négy összetevőt mondjuk egy habverővel simára kevered egy megfelelő tálban, és mondjuk tényleg vaníliás port használsz, akkor tulajdonképpen már készen is van a kamu-madártej alapod...

img_6815.jpg

...amihez már nem is kell tenned semmi mást, mint keményre verni némi tojásfehérjét, és összerakni a kettőt. Persze ha ügyesebb vagy, akkor főzheted is a habot, ahogy rendesen kell a madártejhez, de ha nem akarsz ilyesmikkel bíbelődni, akkor tényleg jó lesz az úgy is...:)

Ha viszont innen még inkább tovább mennél a palacsintakészítés útján, akkor mehet is alacsony lángra a palacsintasütőd, meg bele némi kókuszsír, ami ha már elkezd finoman füstölögni, biztos, hogy forró. Fontos tudnod, hogy ez a palacsinta nem az a palacsinta, amit mi magyarok palacsintának hívunk, szóval ha szedőkanállal teleöntöd a sütőd, akkor nagy valószínűséggel nem fogod tudni megfordítani a cuccost szakadás nélkül, mert ez azért nem áll annyira össze, hanem inkább használj csak sima evőkanalat, és csak kis "trottyokat" pakolj a sütődbe:

img_4722.jpeg

Ha már fordíthatóra sült, fordítod, ha kész, kész:)

Amikor elfogy az alap, és elkészülnek a palacsinták, elzárom a tűzhelyet, és leveszem a palacsintasütőt a tűzről, és rendszerint ilyenkor dobok a még meleg sütőbe egy adag vajat, ami így szépen elolvad, amivel aztán meglocsolom a palacsintákat, és már készen is van a csoda, de ha Te úgy vagy, hogy inkább tennél rá a nagyi házilekvárjából vagy Nutellából, én nem fogok rád követ vetni vagy ilyesmi...

Ez amúgy egy olyan kaja, amit bedobozolhatsz és hurcolhatsz is magaddal a munkahelyedre például, ráadásul úgy "desszert", hogy közben tulajdonképpen alig van benne szénhidrát, viszont sok fehérje, meg ha vajazod, akkor jó zsír is.

Jó étvágyat!

...

UPDATE: A mégegészségesebbség jegyében annyit változtattam a recepten, hogy a tejet lecseréltem kefírre, és egy evőkanálnyi útifű maghéjat is tettem bele, mert az most nekem a mindenem, és én most szerelmes vagyok az útifű maghéjba...

...

TOVÁBBI RECEPTEK: KÓKUSZTEJ - FULL EGYSZERŰEN - OLCSÓN - OTTHON

blog_alja.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyelrendesen.blog.hu/api/trackback/id/tr7314671377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.