Egyél rendesen!

Kókusztej - full egyszerűen - olcsón - otthon

2019. március 01. 18:20 - P. Szabó István

kokusztej.jpg

Tök sok visszajelzést kapok, ami izom feldob, és jó látni, hogy igazi emberek tényleg nekidurálják magukat az egyszerű receptjeimnek, és hogy általuk megoldódnak olyan problémák, melyekkel magam is küzdöttem régebben, de már nem teszem, vagyis kifejezetten ezekre a régi problémákra keresek megoldásokat, és ezeket próbálom itt összeszedni...

...és pont egy ilyen régi, és folyton fel-felbukkanó probléma a növényi tejek kérdése is, részben az áruk, részben pedig a minőségük miatt.

Mert ugye ha azt mondom valakinek, hogy inkább vegye ki a tehéntejet a kajájából - vagy mert egyre többen érzékenyek a tejben lévő tejcukorra, vagy allergiások a tejfehérjére - akkor kell, hogy adjak neki valami alternatívát is. Megjegyzem, ha tényleg azt mondom valakinek, hogy felejtse el a tehéntejet, azt nem azért teszem, mert az igazi tehéntej szerintem ördögtől való rossz, hanem azért, mert az a tej, amit a boltban megveszünk, az már messze sem az a tehéntej, amit még régen kiittunk a bociból falun, hanem az a tej tulajdonképpen nem más, mint antibiotikummal telekúrt fehér színű víz... márpedig tudtommal nem ez a tehéntej definíciója... (Bocsánat a csúnya szóért, de szerettem volna megfelelően hangsúlyozni a probléma mértékét.)

A másik dolog, amit mindig mondok, hogy ha valamit az ember szeret, akkor azt nem szabad kizárni, vagy kihagyni a táplálkozásból, mert véleményem szerint nem csak a testünk, de a lelkünk is eszik. Így tettem például a karfiolpürével pótolt krumplipüré esetében is, és így tehetünk a növényi tejre cserélt tehéntejjel is, de van azért ezzel némi gond:

Az egyik az, hogy a növényi tejek arcátlanul drágák, a másik pedig az, hogy a jó öreg élelmiszeripar azokon keresztül is szeretne minket magához láncolni, és teszi ezt a kedvenc addikcióképzője, azaz a cukor által. A helyzet sajnos az, hogy bár mind a politikusok, mind a bankok, mind pedig az élelmiszergyárak azt hazudják, hogy ők csak jót akarnak nekünk, sajnos ellenük kell megharcolnunk a legnagyobb csatáinkat, mert igazából mind csak a pénzünket akarják, miközben magasról tojnak a boldogságunkra, vagy az egészségünkre. Növényi tejek esetében pedig olyasmi könnyű fegyverzettel tudjuk megvívni saját kis forradalmunkat, mint például ez a sima, egyszerű, olcsó, házi kókusztej, amihez nincs szükségünk másra, mint némi kókuszreszelékre, a kedvenc édesítőnkre, és vízre...

A csinálás pedig annyi csak, hogy...

100 g kókuszreszeléket beleöntünk egy kis nyeles fazékba, és ráöntünk kb...

5-8 dl vízet (Itt azért nem írok pontos mennyiséget, mert van, aki sűrűbbre, van aki lágyabbra szeretné csinálni a maga tejecskéjét, amit a víz mennyiségének variálásával állíthat be.) Feltesszük a fazekat a tűzre és felmelegítjük  a vizet annyira, hogy ne forrjon, de azért ne legyen langyos:)

Ezen a ponton, ha szeretnénk, belekeverhetjük a kedvenc xilitünket, steviánkat...stb. Én amúgy a mézben hiszek, az valódi élelmiszer, de ha valakinek baja van a cukorral, akkor nyugodtan használja a saját kedvencét, de persze ne vigye túlzás! Én pl. egy kávéskanálnyi mézet teszek csak ennyibe, de ha van itthon datolyám, akkor meg néha inkább azt.

Ha a cucc már meleg, akkor félre lehet tenni, és hagyni állni mondjuk egy órácskát.

Addig majd kihűl meg ilyesmik. Ha már ezzel is megvagyunk, jöhet a botmixer vagy a turmix, és jól aprítsuk meg a lét, és ha az is kész, akkor már nincs is más dolgunk, mint fogni egy tiszta konyharuhát, vagy pelenkát, vagy gézt, vagy valami olyan anyagot, amin át tudjuk szűrni az egészet, és jól kinyomkodni a masszából a lét.

A maradék kókuszpép szinte ízetlen. Én tegnap pl. ki is dobtam, a kész, leszűrt tej viszont isteni, és annyiba kerül, mint a kókuszreszelék, azaz tök olcsó. - FRISSÍTÉS: Köszönet mildi-nek azon kommentjéért, mely szerint ezt a pépet kiszárítva készíthetünk kókuszlisztet, márpedig, ha valamiből még lehet valami, azt nem jó kidobni:) Legközelebb kipróbálom...

Ha beteszed a hűtőbe, egy idő után majd látni fogod, hogy ilyen fehér "jégtábla-szerű" izék keményednek meg a tetején... na az a kókuszzsír, amit tolok a reggeli kávémba a tejjel együtt, és imádom.

Persze ha Te egy olyan ember vagy, akinek a bolti kókuszreszelék is skmafu, mondjuk a hozzáadott kén-dioxid miatt, akkor természetesen csinálhatod az egészet igazi kókuszból, ám úgy nyilván kicsit bonyibb az egész. Megjegyzem a kókusz egyszerű feltöréséről csináltam egy VIDEO -t, ami elég unalmas, mert 8 percig csak kopácsolok rajta, de legalább real time látod, hogy mennyi ideig tart a dolog, honnan indul, és milyen lesz a végtermék...

Na hajrá!:)

...

TOVÁBBI RECEPTEK: KRUMPLIPÜRÉ KARFIOLBÓL

blog_alja.jpg

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyelrendesen.blog.hu/api/trackback/id/tr2914662279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mildi 2019.03.03. 10:23:55

mi az egzakt definíciója a valódi élelmiszernek, és ebből következően mi a nem valódi élelmiszer?

a recept amúgy jó, részemről inkább előbb kevesebb vízzel, szűrés után is lehet higítani, ha vki úgy szeretné. sztem cukor/bmilyen édesítő egyáltalán nem kell bele. csepp vanília jöhet (rendes vanília, v kivonat. a vanilinnek keserű mellékíze van).

ami a mézet illeti, az erősen savas, szal refluxosok inkább óvatosan bánjanak vele.

a maradék pép kiszárítva kókuszlisztként használható (már csak emiatt sem érdemes előre édesíteni : )