Egyél rendesen!

Mindennapi kenyerünk, a kenyér

2019. február 23. 12:00 - P. Szabó István

 

img_6741.jpg

A kenyérnek lelke van, ezért jó kenyeret csak lélekkel lehet sütni. Küzdök is vele egy ideje, és bár annyira nem gluténbarát a testyem, maga a kenyérsütés élménye az összes hozzátartozó előkészülettel, illattal, érintéssel, a melegséggel, a héj roppanásával kifejezetten meditatív, és valahogy mélyen emberi, ezért amikor meglátom valamelyik kliensem naplójában, hogy "puffasztott rizs", meg hogy "Abonett", akkor mindig elszorul a torkom, mert mi emberek tényleg így eszünk. Ennyire borzalmasan "üresen"...

Pont akkora a különbség a saját kovászból sütött jó házikenyér, és egy lapnyi Abonett közt, mint az Insta-valóság, és az igazi valóság közt. Ég és föld.

Tudom, hogy ezen az oldalon kifejezetten egyszerű dolgokat próbálok összeszedni, és hogy a kovászos kenyér sütése meg ezzel szemben rohadt bonyolult, és óriási gyakorlatot igénylő dolog, de az élmény komplexitásáért teljes szívemből ajánlom mindenkinek, hogy ismerkedjen meg a kenyérsütéssel, mert tényleg nem csak arról van szó, hogy eszel valamit, hanem - ugyanúgy, mint például a múltkori erőleveses dologgal, - hogy életet eszel magadba. Nem pusztán ízeket, hanem művészetet, történelmi múltat, hovatartozást, otthont... Mondhatnám azt is, hogy "hazát", hiszen a magyarság számára a kenyér élő szakrális jelkép, de inkább nem mélyülnék el ebben...

Ha félsz a kovászneveléstől, meg nem érzed magad alkalmasnak arra, hogy a szombat reggeli kenyered elkészítését már hétfőn elkezd. Hogy csak pénteken keverd össze, hogy aztán egy éjszakán át keljen, és nem akarsz hétvégén hamarabb ébredni, hogy néhányat még hajtogatni tudj rajta, mielőtt még a sütőbe tennéd, akkor mondok egy egyszerűt, amivel indulhatsz:

EGYSZERŰ ZABKENYÉR:

Előmelegíted a sütőt 220 fokra.

250 g zablisztet,

250 ml kefírt vagy tejfölt,

1 kávéskaná sót, és

1 kávéskanál szódabikarbónát összekeversz egy edényben.

A masszát beteszed egy kenyérsütő formába, vagy akár egy jénaiba, és az egész cuccost kb. egy óra alatt készre sütöd a sütőben. És ennyi.

Nulláról max másfél óra alatt van egy ilyened (Na jó, ebbe pl. tettem lenmagot is.):

zabkenyer.jpg

Tudom, nem szép, de ehető kenyér, úgyhogy kezdetnek, gyakorlásnak meg bátorsággyűjtéshez pont elegendő. És ha rákapsz az ízére, akkor meg aztán tele az internet a jobbnál, jobb kovászoskenyér videokkal, szóval hajrá...

...

TOVÁBBI RECEPTEK: SÜLTOLDALAS SAVANYÚKÁPIN

blog_alja.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyelrendesen.blog.hu/api/trackback/id/tr6514644339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.