Egyél rendesen!

Erőleves, avagy az iható élet

2019. február 20. 13:51 - P. Szabó István

erolevesbogre.jpg

Sajnálhatjátok, hogy csak felülről látjátok a kedvenc Jacko-s bögrémet, mert nagyon király! A Csajom vette nekem az első közös majálisunkon, még Szegeden...

Na de gondolom, nem is ez a lényeg, hanem az, hogy az erőleves az egyik legegészségesebb cucc a világon. Emlékszem, a háborút megjárt nagypapám mindig mondta, hogy az még a holtakat is feltámasztotta. Csomó vitamin meg mindenféle jó dolog, többek közt kollagén adja az erejét neki. Nálunk ezért mindig van a hűtőben, minden héten csinálok.

Az én receptem szerint úgy néz ki a csinálás, hogy pakolok a vízbe:
- velős csontot
- csirke-mindent (csontos húst, belsőséget)
- egész hagymát héjában
- fokhagymát
- paradicsomot
- paprikát
- gyömbért
- sárgarépát
- fehérrépát
- karfiolt
- zellert
- karalábét
- zöldfűszereket
- sót
- borsot
- babérlevelet
- almaecetet
- sőt még curry-t is,
és az egészet, félig lefedve, lassú tűzön pötyögtetem minimum 8, de inkább 10-12 órán keresztül.

Ja és én például nem habozom le a tetejét. Nem érdekel, hogy nem lesz annyira szép, az viszont igen, hogy minden egyes hasznos sejtje megmaradjon neki.

eroleves1.jpg

A másik dolog pedig, amit nem csinálok az az, hogy nem öntöm fel az "elfőtt lé helyét". Púposan kezdem - mármint nem én vagyok púpos - aztán hagyom, hagy sűrűsödjön egyre jobban.

Amint elkészül már esszük is, mert a Csajom már nem szereti a másnapos leveshúst... aztán szétszedem, leszűröm, és napokig iszom még a levét, mondjuk leginkább ebédre (vagyis ebéd helyett) főleg akkor, amikor OMAD-ot nyomok. És tényleg elmondhatatlan érzés ezt az erőlevest inni forrón, bögréból. Olyan, mintha valami életvize izét kortyolgatnék, mint az Árgyélus Királyfi...

Jó étvágyat!

...

TOVÁBBI RECEPTEK: SAJTCSIPSZ

blog_alja.jpg

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyelrendesen.blog.hu/api/trackback/id/tr1114639040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GGy 2019.02.21. 08:29:32

Ez inkább csontleves. Én úgy emlékszem, az erőleveshez darált húst kell használni. Attól ez még egy nagyon jó recept (főleg a 10-12 órahosszáig tartó főzés)!!

Phteven 2019.02.21. 10:02:24

Babérlevél húslevesbe? :-o Fura.

Mi a húslevest aznap meg se szoktuk kóstolni. Pár óra alatt kész, utána hagyom kihűlni, majd este leszűröm. Másnap pedig kezdődik a buli! :-)

Burgermeister 2019.02.21. 21:24:26

@Phteven: Igen, lehet bele tenni. Sőt gyömbért is.:)

élhetetlen 2019.02.21. 21:24:41

Na, ez kifogott rajtam. Leves mániás vagyok, van minden, az egyszerű, befűszerezett zöldséglevestől kezdve, akár tejföllel behabarva, vagy a ragulevesek, vagy a kissé bonyolultabb bárányragu leves, ahol először a csontot főzöm, aztán leszűrőm, és párolt zöldség, felöntve a leszűrt lével, betétnek darált bárány gombóckák. De nem értem, hogy miért lesz egy leves attól jobb, hogy mindent kiszedek belőle, azt is, ami ehető.

P. Szabó István 2019.02.21. 21:34:26

@Phteven: babérlevél, gyömbér, curry, almaecet... mind fura volt először, de nagyon bejöttek. leginkább amerikai bone broth-receptekből jön az ilyesmi...

P. Szabó István 2019.02.21. 21:38:27

@élhetetlen: természetesen nem dobok ki belőle semmi ehetőt. gondolj bele, azért nem habozom le, hogy még az is inkább benne maradjon, utána hülye lennék kidobálni minden mást.:) ... "Amint elkészül már esszük is, mert a Csajom már nem szereti a másnapos leveshúst... aztán szétszedem, leszűröm, és napokig iszom még a levét..." ezt kábé úgy kell elképzelni, hogy aznap rendesen ez mondjuk a vacsora, mint húsleves, és kieszünk belőle minden ehetőt, és valószínűleg még másnapra is ugyanez az ebéd, addigra viszont ebből a kb 5 liternyi levesből már kiettünk nagyrészt minden szilárd ehetőt, ekkor leszűrom, kidobom a kidobni valókat, és még mindig marad vagy 2-3 liternyi csodás szűrt lé. na azt iszom...

élhetetlen 2019.02.21. 22:20:13

@P. Szabó István: Na, ebbe is belekeveredtem. „mert a Csajom már nem szereti a másnapos leveshúst...”. Ezért te szétszeded, leszűröd, és nem a csajod issza a szuper levest, hanem te. Bár te ehetnéd a maradék hozzávalókkal is. Próbálom érteni. Csak poén. Befutott az Angliában élő unokahúgom, bejelentés nélkül. Hát ami nincs, az nincs, ami van, kenyér vaj, sajt. Desszertnek meg a nyolc hónapos karácsonyi mézes. Leány mondja, hogy de a fiú a másnapos kaját sem eszi meg. A fiú mondja, hogy de ez más, és benyomott nyolc darab mézest. Félre ne érts, semmi gond.

Kismafla 2019.02.21. 23:08:34

@P. Szabó István: Nagyszerűnek látszik, de én kezdő vagyok. Mennyi víz? A fenti hozzászólásból sejdítem talán 5 liter? Hány kiló (mekkora darab) velőscsont? Mennyi csirkedarab, 10 deka, 1 kilogramm ? Mennyi só? Hány darab és mekkora hagyma, sárgarépa, zöldség? egy gerezd fokhagyma, vagy egy fej? Stb... Ezt így képtelen vagyok megfőzni!!!! Ne mondd, hogy gondolomformán, mert nem tudom az mennyi. Pedig szeretem a húsleves, innám az erőlevest... Segítség!

irdesmond 2019.02.21. 23:09:13

Végre valaki aki nem habozza le.
Ha erőleves akkor darált marhahúsból csinálom.
Elvileg a húst ki kellene dobni de én megeszem.
Az erőlevest le kellene zsirozni, mint a kocsonyát, de én csak akkor szoktam, ha már megfagy a teteje.
En teszek bele gombát, aprót egészben. Nem ad hozzá ízt, de szeretem benne, sajnos nem csak én, ugyhogy sosem tudok eleget bele rakni.

P. Szabó István 2019.02.21. 23:15:18

@irdesmond: ez nem a klasszik hazai erőleves, ez inkább az amerikai "bone broth", ami nem csak csont-, hanem erőlevest is jelent... és természetesen nem zsírozom le, hiszen valóban mindent szeretek benne hagyni, ami jó csak benne van...:) imádom a gombát, és én lennék a legboldogabb, ha tehetnék bele azt is, de a Csajom kiskorában allergiás volt a gombára (és nem csak a gyilkos galócára), és bár azóta kinőtte, nem szereti...:( és ha már kocsonya, nincs valami jó kocsonya recepted?:)

P. Szabó István 2019.02.21. 23:33:04

@Kismafla: Abból kiindulhatsz, hogy veszel egy olyan leveszöldséges csomagot, amit majdnem minden boltban vagy zöldségesnél találsz összeválogatva. Ebben általában van mindkét féle répa, egy fej vöröshagyma, némi zöld, egy negyed karalábé, meg ilyesmik. Azt a csomagot veheted alapnak. Ahhoz az adaghoz felhasználhatsz mondjuk egy csirke farhátat, meg mondjuk két csirkecombot, hogy legyen benne hús is, és ha suereted, akkor egy csirkényi belsőség is mehet bele, és szerintem kezdj el ismerkedni a dologgal! Fogj egy fazekat, először tedd bele az átmosott csirke-darabokat, a fazekat pedig öntsd fel addig, hogy teljesen ellepje a víz, és már mehet is a tűzre. Kezdheted magasabb lángon, és amikor már azt látod, hogy elkezdenek megjelenni a kis buborékok, le is veheted a lángot olyan kicsire, hogy a leves épphogy csak "pislákoljon". Időbe telik, mire megpucolod a zöldségeket meg ilyesmi, szóval hagyd, hogy a csirke már melegedjen a fazékban, és csak utána kezdj neki a zöldségeknek, és amint valamelyikkel kész vagy, simán csak tedd a csirkék mellé a vízbe. Ebbe az adagba beletehetsz egy egész paradicsomot, egy egész paprikát, 3-4 gerezd fokhagymát, meg természetesen a bolti csomag megpucolt tartalmát. Ebbe ajd megy kb. egy evőkanál só, fél evőkanál bors így elsőre, aztán legfeljebb még ráízesítesz, ha elkészült. A babérlevél, a gyömbér, az almaecet, meg a curry csak plusz, amit nem biztos, hogy szeretnél benne, bár ha például gyömbér porod van, abból azért beleönthetsz egy teáskanálnyit. Jót tesz még neki a szerecsendió is, de ha majd megvan az első alaplevesed, és megkóstolod, tudni fogod, hogy hiányzik e belőle valami, és akkor nekikezdhetsz bátrabban próbálkozni, mert el tud férni benne még karfiol, borsó, gomba, meg sok finom zöldség, de szerintem azokat inkább már csak akkor, ha gyakorlottabb vagy...:) Szólja, ha kipróbáltad! Kíváncsi vagyok, hogy milyen lett...:)

irdesmond 2019.02.21. 23:34:43

@P. Szabó István: a kocsonyának sem árt ha töbféle hús van benne, egy keves füstölt nem rontja el.
Sok hús, köröm, fej, egy szép lapocka egészbe. Nem kell bele sok zöldség, csak mutatóba.
Reggel oda teszed akkor estére meg van. Ezt sem szabad felönteni.
Leszűrni, hagyni hűlni, es papirszalvétaval letörölgetni a zsírt.
Kicsontozni ugy porciozni.
A fej es körmöt szep apróra vágva őzgerinc formában felönteni lével, szepen szeletelhető, ectes hagyma hozzá. Ugyez a színhússal:szalon kocsonya, fogyózóknak es aki nem szereti a kövér, bőrös húst.
20 adag / kb 5 kg hús alatt nem érdemes hozzá fogni.
Jövőhétem hamvazò szerda, ideje hozzáfogni.